Međunarodna ljetna škola u Dubrovniku okuplja pedesetak HCI istraživača iz cijelog svijeta

Autor: Poslovni.hr , 14. srpanj 2016. u 10:08
Foto: Thinkstock

Interakcija čovjeka i računala u današnjem je tehnološki naprednom i poslovno dinamičnom svijetu praktički neizbježna.

Od ponedjeljka 11. do petka 15. srpnja 2016. godine na Sveučilištu u Dubrovniku u sklopu europske COST akcije AAPELE (http://www.aapele.eu) održava se međunarodna Ljetna škola istraživačkih metoda u interakciji čovjeka i računala (Summer School on Research Methods in Human-Computer Interaction), u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilišta u Tallinnu, Estonija, a uz podršku Sveučilišta u Dubrovniku. Prošla dva izdanja škole su se održala u Tallinnu (2014.) i na Cipru (2015.), a ove godine kao destinacija je odabran Dubrovnik.

Pedesetak međunarodnih doktorskih studenata iz ukupno 25 zemalja svijeta, od Brazila, Costa Rice i Indije preko Taiwana, Cipra i Rusije do Portugala, Belgije i Njemačke, pod vodstvom desetak profesora i mentora, sve redom uglednih svjetskih istraživača u području interakcije čovjeka i računala (eng. human-computer interaction, HCI), u pet će dana kroz intenzivni program cjelodnevnih predavanja i grupni rad istraživati koncepte novih inovativnih rješenja utemeljenih na informacijskim i komunikacijskim tehnologijama za osnaživanje i motiviranje ljudi u održavanju i poboljšavanju zdravlja, neovisnosti te očuvanju i postizanju njihovog fizičkog, kognitivnog, mentalnog i socijalnog blagostanja.

Interakcija čovjeka i računala u današnjem je tehnološki naprednom i poslovno dinamičnom svijetu praktički neizbježna, bilo da se radi o jednostavnijim primjenama, poput turističkih ili navigacijskih aplikacija pa sve do korištenja u složenijim okruženjima, poput e-poslovanja i e-uprave. Jedan od ključnih čimbenika uspjeha jest upravo povjerenje čovjeka u računalo (eng. human-computer trust, HCT), bilo da se radi o računalu u pametnom telefonu, tabletu ili pak senzorima ugrađenim u predmete za svakodnevnu primjenu.

Ovogodišnji program će predavanjima obuhvatiti sljedeće teme: Kvantitativne (eksperimentalne) istraživačke metode; Kvalitativne metode korisničkog istraživanja; Etika i dizajn anketa i upitnika; Primjena miješanih metoda u istraživanjima temeljenim na igrama; Interakcija temeljena na fiziologiji – stanje i budući izazovi; Uloga povjerenja čovjeka u računalo; Ponašanje online korisnika – analiza, modeliranje i simulacije. Više informacija o programu dostupno je na: http://idlab.tlu.ee/rmhci/

U sklopu ljetne škole predavanje će održati i Nikša Vlahušić, stručni suradnik Razvojne agencije Grada Dubrovnika (DURA), koji će predstaviti strateški projekt "Dubrovnik Smart City" i prenijeti iskustva o primjeni najnovijih tehnologija, najboljih praksi te uspješnim implementacijama softverskih i hardverskih proizvoda koji su pojednostavnili pristup gradskim uslugama te ih napravili efikasnijim i korisnijim. Među njima su turistička aplikacija uz korištenje iBeacon tehnologije, aplikacija za traženje i plaćanje slobodnog parkinga, automatski sustav navodnjavanja baziran na senzorima za detekciju vlage u zemlji te solarne klupe s mogućnošću punjenja manjih električnih uređaja poput mobitela i tableta.

U programu sudjeluje i šestero doktorskih studenata iz Hrvatske sa sveučilišta u Zagrebu, Osijeku i Dubrovniku, a svi će studenti po uspješnom završetku dobiti certifikate s 4 ECTS boda, izdane od strane Sveučilišta u Tallinnu, koji im se priznaju kao postignuće tijekom doktorskog studija. Za sve polaznike ovo je izvrsna prilika za usvajanje novih ekspertnih znanja iz ovog multidisciplinarnog područja te upoznavanje s metodama i trendovima u području interakcije čovjeka i računala, ali i umrežavanje s kolegama iz cijelog svijeta.

Podršku realizaciji čitavog skupa dali su Grad Dubrovnik, Poslijediplomsko središte Dubrovnik Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica grada Dubrovnika, Razvojna agencija Grada Dubrovnika, Javna ustanova Rezervat Lokrum, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Žičara Dubrovnik i Dubrovački muzeji.

Komentirajte prvi

New Report

Close