Među farmaceutima u regiji slovenska Krka najuspješnija

Autor: Marija Crnjak , 11. kolovoz 2008. u 06:30

Hrvatska Pliva objavila je polugodišnji gubitak od 102 milijuna kuna uz 2,3 mlrd. kuna prihoda

U prvom ovogodišnjem polugodištu Pliva je zabilježila gubitak od 102 milijuna kuna, objavljeno je iz te kompanije u petak. Tijekom prvih šest mjeseci najveća domaća farmaceutska kompanija ostvarila je ukupne prihode od 2,3 mlrd. kuna, odnosno 1,72 milijarde kuna manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je operativni gubitak bio u visini 44,4 milijuna kuna.

U kompaniji napominju da su na lanjske prihode utjecali značajni prihodi od interne prodaje proizvoda Barru u prvom tromjesečju, dobit od prodaje američkog poslovanja Plive Barru u drugom tromjesečju, te prihodi od poslovanja u Italiji i Španjolskoj u drugoj polovici godine. Isključujući te učinke na prihod u prvoj polovici 2007. godine, u prvoj polovici 2008. došlo je do porasta prihoda od oko 2% u usporedbi s prethodnom godinom, ističu u Plivi koja je krajem srpnja delistirala svoje dionice sa Londonske burze. Iako se Krka s Plivom kao članicom Barr Grupe teško može uspoređivati, analitičari se slažu da je najbolje polugodišnje rezultate u regiji svakako zabilježila slovenska tvrtka, ostvarivši rast prodaje od čak 19 posto te neto dobit od 78,4 milijuna eura čime je nadmašila svog najjačeg srednjeeuropskog konkurenta, mađarskog proizvođača generičkih lijekova Richter Gedeon koji je u prvih šest mjeseci zabilježio nešto niže rezultate. Prvi put Krka je u prvih šest mjeseci ove godine uspjela povećati prodaju na svim tržištima na kojima posluje, što mami osmijeh i upravi i dioničarima. Slovenski proizvođač lijekova tako je i dalje među najpoželjnijim metama za potencijalne akvizicije. Na razini grupe ostvareno je 469,3 milijuna eura prihoda, što je 20 posto više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit se u istom razdoblju povećala za 15 posto, na 78,4 milijuna eura. Na razini matične tvrtke dobit se povećala za 28 posto, na 81,1 milijun eura.

Krka je u Sloveniji povećala prodaju za dva posto, prodavši 11 posto svih svojih proizvoda. U istočnoj Europi prodaja Krke porasla je za čak 17 posto i zauzela četvrtinu ukupne prodaje, tek nešto manje od srednje Europe. Najveći porast prodaje, za 46 posto, Krka je ostvarila u zapadnoj Europi zahvaljujući nedavnom preuzimanju njemačke TAD Pharme. I Krka i Richter Gedeon, doduše, morali su se suočiti s neočekivanim jačanjem tečaja valuta srednje i istočne Europe prema euru. To je, naime, kako u svojoj analizi pojašnjavaju analitičari Erste Bank, povećalo negativni valutni učinak na te tvrtke koje su pretežno orijentirane na izvoz te su nedavno – u pokušaju da minimiziraju negativne učinke povezane sa slabim američkim dolarom – prešle na euro kao svoju fakturnu valutu na ruskom tržištu, već tradicionalno denominiranom američkim dolarom. Kad je Richter u pitanju, mađarska je forinta nedavno dosegla svoju najvišu vrijednost prema euru potičući analitičare da korigiraju valutna predviđanja za 2008. i nadolazeća razdoblja. Mađarski Richter Gedeon dijelom je zbog jake forinte u prvom polugodištu zabilježio 30% pad neto dobiti koja je skliznula na 51,8 milijuna eura. Prema financijskim izvještajima, prihodi od prodaje su porasli 1,9 posto, na 453,2 milijuna eura, dok je operativna dobit iznosila 76,1 mil. eura.




Komentari (2)
Pogledajte sve

slažem se kolega scanius….nažalost takovih primjera ima nažalost još…podravka,kraš,končar…a evo firme koje su propale, njih da i ne spominjem….

Znaci … ako je Richter Gedeon najveca srednje-istocno evropska farmacevtska kompanija to je u prvoj polovici godine po prihodima i dobiti postala Krka … Svaka cast! Ako se prisjetimo sta je bila Krka a sta je bila Pliva nekad … Krka je mogla biti Plivina filijala … Tuzno za cro u svakom slucaju …

New Report

Close