Među ‘novih’ 11 zemalja EU samo Hrvatska ostaje u recesiji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. srpanj 2014. u 15:15
Foto: Davor Puklavec / Pixsell.hr

Hrvatska ostaje jedina zemlja među 11 ‘novih’ članica Europske unije za koju Svjetska banka ipak prognozira nastavak recesijskih kretanja.

Iz prvih inicijalnih pozitivnih rezultata u prvom tromjesečju ove godine vidljivo je da Hrvatska polako izlazi iz krize, ali u ovoj godini ostaje jedina zemlja među 11 'novih' članica Europske unije za koju Svjetska banka ipak prognozira nastavak recesijskih kretanja, iako blažih nego ranijih godina, s padom BDP-a za 0,5 posto, a rastom od 1,2 posto iduće godine.

Na današnjem predstavljanju redovitog "EU11 Regular Econimic Report", viša ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku Sanja Mađarević Šujster je istaknula da je vidljivo da Hrvatska polako izlazi iz krize.

"Imamo već neke prve inicijalne pozitivne rezultate u prvom kvartalu ove godine, vidimo i dalje rast izvoza i to u nekim granama u kojima nismo vidjeli rast prethodnih godina. Vidimo i da se inicijalni, vrlo mali rast, uspio odraziti i na situaciju i na tržištu rada i već s lipnjem vidimo pad nezaposlenosti na godišnjoj razini, što nismo vidjeli unazad nekoliko godina. Dakle, ima nekih pozitivnim elemenata koji daju nadu da će se situacija dodatno popraviti do kraja godine i taj rast prenijeti u 2015. godinu", izjavila je Mađarević Šujster.

Međutim, dodaje, Svjetska banka ipak za ovu godinu prognozira nastavak recesijskih kretanja, iako puno manjih nego prethodnih godina. Istodobno prognoza za preostalih deset 'novih' članica EU iznosi 2,6 posto, što predstavlja gotovo udvostručeni gospodarski rast u odnosu na 1,4 posto iz 2013. godine.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Ajde da smo i mi po nečemu prvi.

@idilbero-propaganda, propaganda iz kmerske kuhinje…a i nick podsjeca na Iblerov


Zanimljiv odabir naslova. Iako je jasno da polako izlazimo iz krize, novinar se ipak odlučio za pesimizam u naslovu 🙁

Šteta..

Po cemu je jasno?

Pad trgovine na malo u svibnju 4.6%, zaposleno cca 27000 ljudi manje nego u istom mjesecu prosle godine.

Svjetska banka donosi zakljucke na osovu statistika, a ne na osnovu clanaka u Jutarnjem.

Izlazimo ne zbog sebe nego okruženja.jos ćemo dugo jesti vnago .

New Report

Close