Metalna proizvodnja generator razvoja županije

Autor: Darko Bičak, Majda Žujo , 27. ožujak 2014. u 22:00
Tvrtke u Međimurskoj županiji 27,3 posto prihoda ostvaruju u izvozu

U najsjevernijoj hrvatskoj županiji 2012. je bilo 2522 poduzeća, a najviše u trgovini i građevini.

Tvrtke Međimurske županije 2012. ostvarile su 11 milijardi kuna prihoda, 980 milijuna kuna manje nego 2008. Neto dobit padala je tvrtkama svih veličina, ali je i dalje ostala pozitivna te je iznosila ukupno 275 milijuna kuna. Krvna slika ove županije pokazuje da je recesija ostavila traga na prihodima tvrtki, njihovoj dobiti i broju zaposlenih te na investicijama, no izuzetno pozitivan trend zabilježen je kod izvoza. Stoga ni ne čudi da je najveći broj uspješnih tvrtki izvozno orijentiran.

 

2,95mlrd.

kuna vrijednost je izvoza tvrtki iz Međimurske županije 2012.

Najprofitabilniji sektor
Prema analizi gospodarske aktivnosti poduzeća Međimurske županije, tvrtke Bisnode, izvoz se od 2008. povećao za 961 milijun kuna što je rast od 48,3 posto."Ogromnom rastu izvoza, koji je u 2012. godini iznosio 2,95 milijardi kuna, pridonijeli su subjekti svih veličina sa velikim stopama rasta. Subjekti ove županije ostvarili su ukupno 27,3 posto prihoda iz izvoza u 2012., pa može reći da je u pitanju izrazito izvoznički orijentirana županija", kaže Branimir Kovačić, stručni suradnik u analitici Bisnodea.U najsjevernijoj hrvatskoj županiji 2012. godine bilo je 2522 poduzeća, a najviše ih je registrirano u trgovini i građevini. No Bisnodeova analiza pokazala je da je, od ukupno 25110 radnika, najveći broj zaposlenih u proizvodnji metalnih proizvoda (14,7 posto), proizvodnji odjeće (8%) te prehrambenom sektoru (7,7%).
 

Proizvodnja metalnih proizvoda predvodi i po pitanju ostvarenih ukupnih prihoda s 13,5 posto udjela, prehrambeni sektor ima udio od 10,4 posto, a po 9,1 posto udjela imaju veletrgovina i maloprodaja."Dominaciju u ključnim pokazateljima sektor proizvodnje metalnih proizvoda potvrdio je i po tome što je najprofitabilniji sektor sa 131,3 milijuna kuna neto dobiti. To je značajno više od prvog sljedećeg sektora po profitabilnosti, s obzirom da je sektor proizvodnje namještaja imao 39,5 milijuna kuna neto dobiti u 2012. godini. Među tri najprofitabilnija sektora nalazi se još sektor proizvodnje strojeva i uređaja sa 38,1 milijuna kuna neto dobiti", kaže Kovačić dodajući da je najviše novoosnovanih subjekata u sektoru biljne i stočarske proizvodnje te lova gdje je od 2008. godine 37 subjekata više. 

 

11mlrd.

kuna prihoda ostvarile su tvrtke u Međimurskoj županiji 2012.

Od konstrukcija do kaciga
Sektor proizvodnje metalnih proizvoda koji je perjanica u županiji po mnogim pokazateljima, zastupljen je s mnogo kvalitetnih malih subjekata. Jedan od njih je tvrtka PIB extra iz Štefaneca koja sa 129 zaposlenika ostvaruje 51,5 milijuna kuna prihoda. Tvrtka je izvoznički orijentirana s obzirom da 88,4 posto prihoda ostvaruje u inozemstvu. Još jedan uspješan primjer je i tvrtka Komet iz Preloga koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i zapošljava 145 osoba. Ovo poduzeće ostvaruje 52,5 milijuna kuna prihoda, Bisnode mu je dalo najvišu bonitetnu ocjenu. Iz ovog sektora, među malim subjektima još se ističu tvrtke ZKK i Strojarstvo Branilović iz Čakovca, Euromontaža iz Pribislaveca, te Vnuk-Produkt iz Oporoveca.
 

Tu je i proizvođač rublja Neores iz Murskog Središća koji također ima najvišu bonitetnu ocjenu te zapošljava 129 radnika. Prihodi mu iznose 15,8 milijuna kuna uz 83,3 posto izvoza, dok neto dobit iznosi 1,7 milijuna kuna. Među profitabilnijima, svakako se ističe i jedan od najcjenjenijih svjetskih proizvođača kaciga i ostale vojne opreme, Šestan-Busch iz Preloga koji s 37 radnika ostvaruje prihode od 29 milijuna kuna pri čemu je 89,5 posto ostvareno na stranim tržištima. Među srednje velikim subjektima Muraplast iz Kotoribe koja se bavi proizvodnjom ploča, listova, cijevi te profila od plastike, zapošljava 129 zaposlenika, a sa 193,6 milijuna kuna ostvarenih prihoda druga je po veličini među srednje velikim subjektima.

Podaci Bisnodea pokazali su i kako se tvornica stočne hrane iz Čakovca ističe po izrazito visokoj prihodovnosti po zaposleniku, s obzirom da ostvaruju 1,8 milijuna kuna prihoda po zaposleniku. Zahvaljujući tome, vodeći su među srednje velikim subjektima u županiji po ostvarenim prihodima koji iznose 201,8 milijuna kuna. Za razliku od ostalih tvrtki koje visoke prihode mogu zahvaliti uspješnom izvozu, ova je tvrtka uglavnom orijentirana na domaće tržište, a izvoz čini 3,5 posto ostvarenih prihoda. Uz to, ima rekordno visoku likvidnost, s obzirom da kratkotrajna imovina premašuje kratkoročne obveze čak 22 puta. Dobavljače subjekt isplaćuje u prosjeku za osam dana.

Vole ih stranci
Udio stranih tvrtki u Međimurskoj županiji nije visok, tek 3,7 posto tvrtki, odnosno njih 94 ima inozemnog vlasništva.Ukupno se 94 subjekta nalazi u većinski inozemnom vlasništvu, što čini 3,7 posto subjekata u županiji. 81 subjekt je u 100% stranom vlasništvu. Među njima, dva su velika (trećina velikih u županiji), te osam srednjih (17,8%) te 84 mala subjekta (3,4%).Uspješan primjer stranog ulaganja tu je svakako LPT, proizvođač madraca iz Preloga koji je s 235 zaposlenika sudjelovalo u ostvarivanju 189,8 milijuna kuna prihoda te 24,1 milijuna kuna neto dobiti. Među uspješnim srednje velikim subjektima prema ključnim pokazateljima ističu se još proizvođač radijatora Centrometal iz Macineca, te proizvođač mlinskih proizvoda Čakovečki mlinovi iz Čakovca. 

Poduzetnički kutak

Igor Rešetar, OPG, Kuršanec

Što se tiče poduzetništva u sektoru poljoprivrede i proizvodnje hrane, smatram da je Međimurska županija jedna od naprednijih u zemlji. Imamo veliki broj strukovnih udruženja koja svojim članovima uvelike olakšavaju poslovanje – bilo da je riječ o stočarstvu i mljekarstvu, vinogradarstvu i podrumarstvu, krumpiru ili bazičnoj poljoprivredi. Mi smo, konkretno u proizvodnji mlijeka, još 2005. godine uspjeli zadovoljiti visoke europske standarde kvalitete s proizvodnojom 95 posto ukupne količine mlijeka prve klase. Značajan dio poljoprivrednih proizvoda iz ove županije nalazi tržište u inozemstvu. No, zadnjih nekoliko godina i nas su pogodili efekti ekonomske krize koja se očituje kroz sve manji broj zaposlenih i manje plaće, a što se u konačnici odražava i na manju potražnju za poljoprivrednim proizvodima. Redovito je prisutna pojava da se početkom mjeseca, kada dolaze plaće, može prodati poljoprivrednih proizvoda na tržnici, a krajem mjeseca je to već teže. 

Alojzije Šestan, Šestan-Bush, Prelog

Mi smo tvrtka čije poslovanje je vezano za globalno tržište tako da nas se manje dotiče ono što se događa u samoj Hrvatskoj ili pak u Međimurskoj županiji. No, moram reći da sam zadovoljan odnosom lokalnih i županijskih vlasti prema našem biznisu. Moram priznati da smo imali svesrdnu pomoć pri našim investicijama i općenito pri poslovnim nastojanjima. Infrastruktura, koja nam je vrlo važna s obzirom na našu globalnu prisutnost, vrlo je kvalitetna i s time nismo imali nikakvih problema. Jedino što bih mogao istaknuti kao negativnost je nedostatak kvalificirane radne snage. Konkretno, hitno nam trebaju dva, tri inženjera strojarstva koje ne možemo pronaći u ovom bazenu. Vjerojatno ćemo ih pronaći negdje u Hrvatskoj, ali to će iziskivati dodatne napore i troškove. Mislim da je i u Međimurju nastupio trend da mladi više žele ići u gimnazije te studirati pravo i društvene znanosti nego se posvetiti metalurgiji i inženjerstvu općenito. 

Komentirajte prvi

New Report

Close