Mercator u Hrvatskoj u minusu od 460 milijuna kuna

Autor: Danijela Jozić / VLM , 07. ožujak 2013. u 22:01
Slovenski lanac lani katastrofalno poslovao na našem tržištu

Tijekom 2012. godine Mercator je od sedam tržišta na koliko posluje dobit ostvario jedino u Crnoj Gori.

Grupa Mercator koja posluje na sedam tržišta (Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Srbija, Albanija i Bugarska) je u 2012. godini ostvarila prihod od prodaje od 2,87 milijardi eura što je na istom nivou kao i godinu ranije. Prema revidiranim konsolidiranim podacima o poslovanju Mercatora, objavljenim na Ljubljanskoj burzi u srijedu navečer, može se vidjeti da je minus za milijun eura veći u odnosu na prve nerevidirane rezultate objavljene krajem siječnja.

Gubitak grupe tako iznosi 104,6 milijuna eura. Grupa bilježi pad prodaje na tržištima Slovenije i Hrvatske (2,6 odnosno 7,3 posto) dok je ona povećana u Srbiji (1,4 posto). Zbog promašenih investicija i loših poslovnih odluka ranije Uprave (koju je vodio Žiga Debeljak) u tijeku je povlačenje iz Albanije i Bugarske, što je između ostalog utjecalo na  lanjski minus grupe. Od 104, 6 milijuna eura, više od 75 milijuna eura otpada na otpisivanje vrijednosti nekretnina, vrijednosti udjela u drugim tvrtkama te nematerijalne imovine. Oko 17,5 milijuna eura tako Mercator grupu stoji izlazak sa albanskog i bugarskog tržišta a uglavnom se radi o raskidima ugovora o najmu, otpremninama za zaposlene itd.

Loš Getro
Ono što je posebno intrigantno u opsežnom izvješću o poslovanju najvećeg slovenskog trgovačkog lanca jesu rezultati po državama. Najveći minus bilježi Mercator Slovenija d.d. i to od 77,6 milijuna eura. Prihod od prodaje pritom u Sloveniji iznosi 1,42 milijarde eura (ili 1,61 milijardu eura zajedno sa osam tvrtki-kćeri – Intersport, Modiana, M-Tehnika…). U Hrvatskoj je gubitak Mercatora u odnosu na prihod od prodaje rekordan: iznosi skoro 62 milijuna eura ili oko 460 milijuna kuna. Prihod od prodaje iznosi 336,23 milijuna eura. Pritom su i tvrtke kćeri Modiana i M-Tehnika zabilježile gubitak (po 2,1 milijuna eura svaka) dok je jedino Intersport u plusu (77 tisuća eura). Ukupan prihod na hrvatskom tržištu, dakle uz tri tvrtke kćeri, iznosi 381 milijun eura. Tako su Poslovnom dnevniku obrazložili izuzetno loš rezultat u Hrvatskoj: "Veći dio gubitka u iznosu od 36,97 milijuna eura odnosi se na otpisivanje vrijednosti nekretnina i opreme te nematerijalne imovine". To znači da gubitak Mercatora-H nastao u poslovanju iznosi više od 186 milijuna kuna. U Mercatoru-H je lani bilo zaposleno 3.627 ljudi. Lanac ima 244 objekta a tržišni mu se udio kreće između četiri i pet posto. U izvješću se uz konstataciju da Mercator bilježi pad prodaje na hrvatskom tržištu ističe da je pad prodaje Getroa još veći. "Na niži promet Getroa tijekom 2012. godine utjecali su visoki fiksni troškovi te konkurentski objekti koji su otvarani u neposrednoj blizini Getroovih", navode u izvješću. Posljednjih tjedana na relaciji Mercator-H – dobavljači odvija se prava drama. Tvrtka kasni s plaćanjem radi čega su neki dobavljači namjeravali obustaviti isporuke.

Diplomatski iz Ljubljane
U srijedu su iz Mercatora-H na adrese dobavljača stigle obavijesti o budućoj dinamici plaćanja. Preciznije – rokovi u kojima bi dugovi trebali biti postepeno podmireni. Iz Ljubljane je u srijedu stigla vijest o dokapitalizaciji Mercatora-H od 15,6 milijuna eura. Taj bi se iznos trebao kao dug Mercatora-H prema Mercatoru d.d. pretvoriti u kapital. Na pitanje je li 15,6 milijuna eura keš koji stiže iz Ljubljane u Zagreb kako bi se riješili  problemi s dobavljačima ili je riječ o knjigovodstvenom potezu, iz Ljubljane smo dobili diplomatski odgovor: "Dokapitalizacijom će se uskladiti adekvatnost kapitala Mercatora-H. S likvidnošću i financijskom stabilnosti kompanije upravlja se na nivou grupe."

Po ulasku Hrvatske u EU

Upravljanje iz Ljubljane

Uprava Mercatora na čelu s Tonijem Balažičem trenutno intenzivno provodi aktivnosti stavljanja pod jednu kapu upravljanja na slovenskom i hrvatskom tržištu. Točnije, po ulasku  Hrvatske u Europsku Uniju 1. srpnja taj bi proces trebao biti dovršen. "S ciljem da se iskoriste nabavne i logističke sinergije, tržišta Slovenije i Hrvatske vodit će se centralizirano", kažu u Mercatoru. Pritom pojašnjavaju da tvrtka Mercator-H ostaje samostalan pravni subjekt. Za očekivati je da će i druge tvrtke koje posluju na oba tržišta učiniti isti potez, a doznajemo da je jedna od njih i Orbico.   

Komentari (4)
Pogledajte sve

Uživam čitati ovakve podatke. Bilo bi mi još draže da ih Agrokor sada otkači.

I oni nas uče poslovati.

odlično! krasan gubitak! užitak je to pročitati [emo_palacg]

New Report

Close