Menadžeri Kraša morali odustati od preskupih dionica kompanije

Autor: Suzana Varošanec , 13. siječanj 2014. u 22:01
Menadžeri Kraša koji su vratili dionice u trezor to nisu učinili na štetu tvrtke/Žarko Bašić/PIXSELL

Neki od visokopozicioniranih menadžera morali su da bi mogli otplaćivati trezorce prodati čak i pakete ranije otplaćenih dionica koje su im donosile dividendu.

Nakon raskida kupoprodajnih ugovora za trezorske dionice Kraša između same kompanije i priličnog broja njezinih korporativnih dužnosnika, a o čemu je prošlog tjedna izvješteno preko Zagrebačke burze, ostalo je u zraku pitanje cijene po kojoj su stečene dionice koje su sad otpuštene društvu, odnosno jesu li motivi moguće bili špekulatske naravi.

Naime, posrijedi je gotovo 25 tisuća dionica koje su početkom ove godine zahvaljujući raskidu tih ugovora ušle u Krašev trezor, i to po aktualnoj tržišnoj cijeni, odnosno po 408,52 kune. Iako iz Kraša nije bilo moguće doznati po kojoj cijeni su trezorske dionice svojedobno stečene, doznajemo da je trošak svih transankcija isključivo bio na račun prodavatelja. Drugim riječima, kako tvrde, za samu tvrtku nema štete, ali nije isti slučaj sa samim prodavateljima.

 

10posto

umirovljenika zagrebačke konditorske tvrke i danas su mali dioničari Kraša

Naime, oni nisu dobili novac, i to kako tvrde, niti prilikom sklapanja ugovora, niti prilikom raskida, a ipak trenutačno su prilično odahnuli. Lišeni su daljnjih kreditnih obveza za otplatu glavnice i kamata, odnosno daljnjeg troška koji je po jednoj dionici po osnovi kamata i glavnice bio iznimno visok. Konkretnije, trošak koji je išao iz vlastitog džepa u ovom je slučaju iznosio nešto preko 2000 tisuće kuna. Tako je navodno trošak jedne dionice u razdoblju otplate bio veći od 2500 kuna. Primjerice, 500-tinjak dionica Kraša iz trezora plaćeno je enormnih oko 1,3 milijuna kuna, odnosno nekoliko puta više od tržišne cijene. "Mi nismo špekulantski investitori, nego, pojednostavljeno, model radničkog dioničarstva je težak zadatak, a ovo je cijena njegova održavanja.

Cilj nije profit, nego stabilnost kompanije i zaštita radnih mjesta", kaže naš izvor. Raskidi tih ugovora Kraševa su premijera, a specifičnost predstavlja jedino činjenica što su kreditne obveze za trezorce postale preteške upravo onim strukturama koje u kompaniji imaju najveće odgovornosti, te shodno tome i primitke i dioničke obveze.Riječ je o Upravi Kraša, prokuristici Marici Vidaković i dijelu članova NO-a. Neki su, da bi ih mogli otplaćivati, prodali čak i one koje su već bile otplaćene, pa su donosile dividendu. U Krašu je stasala nova generacija koju kane uključiti u radničko dioničarstvo, tvrde. Trenutačno je oko 5000 Kraševih malih dioničara od čega 10 posto umirovljenika.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Treba mu samo def ( štap i lanac za medeka ) pa da lupi i medo ( neka uzme jednog iz zbirke ) koji pleše!!! Neka društvo malo razveseli.

Nemojte tako Lepi je podigao vrijednost Remetinec Business Academy kao gostujući profesor, a možda dobije i stalni angažman! E da mi je tamo upast… [emo_smijeh]

Trebali su na omote staviti sliku od lepog, mislim da bi to svaka žena kupila

Urušavanje je počelo dolaskom Lep ko greh koji svojom nesposobnošću ( gledajući samo osobni interes ) nije pripremio Kraš za Europsku utakmicu!!!!! I ono malo što je vrijedilo ( bajadere, griote, ledene kocke ) nije uspio pozicionirati na tržištu a kamo li da DOVEDE jednog vrhunskog tehnologa čokolada da digne proizvodnju na viši nivo jer sve uvozne čokolade daleko su bolje od Kraševih ( I JEFTINIJE ) Zadatak menadžera je upravo to: dignuti proizvodnju u kvaliteti i probit se na inozemno tržište!!! Lep ko greh “nažalost” stigao samo do Remetinca!![emo_smijeh]

New Report

Close