Međimurska županija – teren na kojem je izvoz potukao uvoz

Autor: Darko Bičak , 27. travanj 2015. u 22:00
U Čakovcu se okupilo više od 200 ljudi/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Ulazak u članstvo EU-a nam je otvorio veliko tržište, te su prilike bezgranične, rekao je župan Marija Posavec.

Međimurska županija je poznata po tradiciji poduzetništva, a edukacijama se želi dodatno povećati kompetentnost i konkurentnost naših poduzetnika i obrtnika, kazao je međimurski župan Matija Posavec na otvaranju manifestacije Poslovni uzlet koja se u ponedjeljak održala u Čakovcu u organizaciji Poslovnog dnevnika i njegovih partnera.

 

Šimatović

Bez implementacije novih znanja teško je očekivati da se može biti ravnopravan u nemilosrdnoj tržišnoj utakmici

"U našoj županiji je postignuta visoka razina sinergije javne vlasti i poduzetnika, što se najbolje vidi kroz činjenicu da je za dobivanje građevinske dozvole kod nas, ako su svi papiri uredni, potrebno 24 sata. Naša regionalna razvojna agencija REDEA je dobila niz međunarodnih priznanja za svoj rad i pomoć poduzetnicima i mi smo vrlo ponosni na nju te nam je ona zalog za razvoj i u narednom razdoblju", kazao je Posavec. Dodao je da je ova županija jedan od lidera hrvatskoga izvoza i da je jedna od rijetkih u našoj zemlji koja više izvozi nego što uvozi.

 

89posto

izvoza ove županije odnosi se na tržište Europske unije

Vrata u svijet
"Više od 89 posto našega ukupnoga izvoza vezano je uz zahtjevno tržište Europske unije, a ulazak u punopravno članstvo EU-a nam je otvorio veliko tržište te su prilike bezgranične", navodi međimurski župan. No, Posavec naglašava da se oni s postojećim stanjem ne zadovoljavaju nego da im je cilj i u narednom razdoblju povećavati konkurentnost, prihod, zaposlenost pa i i visinu plaća. Da je REDEA najuspješnija razvojna agencija u Hrvatskoj, potvrdila je i Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta koja veliki potencijal vidi u studentima koje je pozvala da već sada počnu razmišljati o razvoju svojih ideja.

 

Lončar

Preko nas možete dobiti vrlo povoljne kredite za mlade poduzetnike početnike, a nedavno smo otvorili i strukturne fondove u kojima nam je na raspolaganju više od milijardu eura

"Iako ste danas još u školskim klupama, već sada počnite razvijati ideju koja će jednog dama možda postati uspješna tvrtka koja će se navoditi kao primjer kako uspjeti. MINPO vam stoji na raspolaganju sa čitavom infrastrukturom, a tu su i velika sredstva iz EU fondova. Preko nas možete dobiti vrlo povoljne kredite za mlade poduzetnike početnike, a nedavno smo otvorili i strukturne fondove u kojima nam je na raspolaganju više od milijardu eura", kazala je Lončar.

Nova znanja
Mislav Šimatović, glavni uredni Poslovnog dnevnika, istaknuo je i ovom prigodom važnost edukacije za razvoj malog i srednjeg poduzetništva (MSP) u Hrvatskoj. "Bez implementacije novih znanja teško je očekivati da se može biti ravnopravan u nemilosrdnoj tržišnoj utakmici. Cilj Poslovnog uzleta je da edukacijama poduzetnika učinimo da malo i srednje poduzetništvo bude jače i konkurentnije, posebice na tržištu Europske unije, što je pola milijarde potencijalnih potrošača", kazao je Šimatović.

 

Posavec

Cilj nam je i u narednom razdoblju povećavati konkurentnost, prihod, zaposlenost pa i visinu plaća

Glavni urednik Poslovnog dnevnika napomenuo je da MSP čini samu kičmu hrvatskog gospodarstva jer iz ovog sektora dolazi 99 posto svih registriranih poslovnih subjekata u Hrvatskoj. Isto tako, MSP zapošljava 65% ukupne radne snage, a u ovom sektoru nastaje i 50%bruto društvenog prihoda. Poslovni uzlet u Čakovcu je deveta od 23 manifestacije koje će se ove godine održati u Hrvatskoj. Skup je okupio dvjestotinjak poduzetnika i gostiju koji žele doći do novih saznanja koja im mogu pomoći da razviju svoj biznis te postanu konkurentniji. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

…mi smo bolestan narod , koji ne zna uživati u stečenom…..samo
posao,posao.posao………

Vredan narod koji dokazuje da se i bez mora može!

New Report

Close