Međimurje neslužbeni rekorder po broju malih sunčanih elektrana

Autor: Agencija VLM , 05. lipanj 2013. u 09:14
Ilustracija

Prošlo je deset godina od puštanja u pogon i priključenja na HEP-ovu mrežu prve male sunčane elektrane u Hrvatskoj

Diljem Međimurja, prema podacima za travanj, u pogonu je čak 26 sunčanih elektrana, po čemu je ta županija navodno hrvatski rekorder. Bivši direktor čakovečke Elektre Ratimir Orlovac javio se Večernjem listu kako bi podsjetio na vrijedan jubilej. Prošlo je, naime, deset godina od puštanja u pogon i priključenja na HEP-ovu mrežu prve male sunčane elektrane u Hrvatskoj, one na kući Roka Vincetića u Čakovcu.

Sve je počelo krajem 1999. godine kad se taj povratnik iz Njemačke pojavio u Elektri i zatražio odobrenje za izgradnju i legalizaciju male sunčane elektrane na krovu. Tada još nije bilo zakonske ni tehničke regulative po kojoj bi se gradile i legalizirale takve elektrane, no Vincetić, kojemu je Orlovac pomagao u tom pionirskom projektu, nije odustajao. Nakon što je nakon početnih problema ispunio sve tehničke uvjete, Vincetićeva elektrana i službeno je puštena u paralelni rad sa niskonaponskom mrežom Elektre.

Danas se sustav sastoji od aktivnih 108 fotonaponskih modula razmještenih na krovu kuće, gospodarske zgrade i garaže.

– S obzirom na ulaganja i vrijeme izgradnje elektrane kada je oprema imala daleko veću cijenu nego što je ima danas, teško da će elektrana u 12 godina, koliko traje prvi ugovor sa HROTE-om, vratiti uloženi novac. No, nema dileme da će u svom radnom životu elektrana ne samo vratiti uloženo, već vlasniku donijeti i zaradu. Elektrana i njezin vlasnik još su jedan dokaz dalekovidnosti ljudi ovoga kraja – zaključuje Orlovac.

Komentari (2)
Pogledajte sve

otkud vam ideja da je međimurje “nestručno i neobrazovano”?

da biste dobili podatak o stvarnoj obrazovanosti neke regije u hrvatskoj, trebate prekrižiti podatke o “društvenim” disciplinama. ono što ostane vrijedi, a mislim da tu međimurje jako dobro stoji u odnosu na ostatak hrvatske.

jedan dobar kv bravar sasvim sigurno vrijedi više nego deset “naših” ekonomista i pravnika na bilo kakvoj ljestvici mjerila osim na marksističkoj.

Opet diskusija.
Kako jedno NESTRUČNO I NEOBRAZOVANO područje – prednjači
u visokointelektualnim inovacijama …? Lijepo. Mi živimo skromno i pošteno.

I na račun svoje titule , za koju se i ne trgaju previše- ne živimo na tuđem trošku / ne računam ove naše političare koji nas sramote – i grebu se za saborske stolice , nevjerojatno i za naše pojmove.? vjerujate da ih nitko previše ne podržava i da većina u Međimurju je zgrožena kao i ostatak Hrvatske…./

New Report

Close