Medika izgubila natječaj zbog lošije ponude ili dobrih odnosa s Bandićem?

Spekulira se da je Zg holding Mediku 'izbacio' zbog dobrih odnosa s gradonačelnikom koji je pak nepoželjan u toj gradskoj tvrtki

Budući da nema pravo žalbe, Medika će u idućih šest mjeseci ostati bez 50 milijuna kuna prihoda od Gradske ljekarne Zagreb (GLJZ), nakon što je natječaj za opskrbu lijekovima dobila konkurencija, odnosno u najvećem dijelu Oktal Pharma, Medical Intertrade i Phoenix Farmacija. Dok u GLJZ-u tvrde da je najbolju ponudu imala Oktal Pharma, Medika tvrdi suprotno, optužujući Zg holding i GLJZ da su pogodovali konkurenciji, i to na štetu kako Medike, tako i Ljekarne. No izvori bliski Gradu Zagrebu i poslovni krugovi spekuliraju da je odluka zapravo politički potencirana, odnosno da je Holding odlučio Mediku izbaciti iz igre zbog dobrih odnosa te tvrtke s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Jedan od kriterija natječaja bio je iznos rabata koji dobavljači daju kupcima. Oktal je ponudio za jedan posto veći rabat od Medike, koja je, međutim, u svoju ponudu uključila i tzv. cassu sconto od 5% te stoga Uprava Medike tumači da je njihova ponuda povoljnija. Kako doznajemo, naknadno je Oktal Pharma ponudila “cassu sconto” od 4% s argumentom da se ona podrazumijeva u svakodnevnom poslovanju i time su se ponude, navodno, zapravo izjednačile. Odgovarajući na Oktalovu naknadnu ponudu “casse”, Medika je dodatno povećala rabat, no prema ocjeni Upravnog vijeća Ljekarne prekasno.

'Narušena tržišna utakmica'
U Mediki tvrde da je narušena tržišna utakmica, odnosno da je Medika unaprijed diskvalificirana time što od početka nadmetanja nije u obzir uzeta kompletna ponuda. Direktor Medike Jasminko Herceg nije mogao reći koje će pravne korake tvrtka poduzeti. No pojasnio je zašto je Medika odbila naknadnu ponudu GLJZ-a za 20-postotni tržišni udjel. Ta je veledrogerija prije imala čak 50 posto prometa u zagrebačkim apotekama, a prema novom ugovoru Oktal je sad zauzeo 45 posto. “Ne želimo sudjelovati u poslu koji će biti štetan ne samo za Mediku nego i za Gradsku ljekarnu Zagreb, jer nije prihvatila bolje uvjete poslovanja”, kaže Herceg.

Tko je čiji igrač
Ivan Klobučar, član Uprave Oktal Pharme, tvrdi da je njihova ponuda na temelju zakonski provedenog postupka izabrana kao najpovoljnija. “Nikome ne sporimo pravo prigovora i poduzimanje pravnih radnji u skladu s pozitivnim propisima, no ovo je bila poštena tržišna utakmica”, kaže Klobučar, koji je demantirao neke napise da Oktal sponzorira predsjednika zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića. S druge strane Medikin dobar položaj prethodnih godina pripisuje se dobrim odnosima s Bandićem, što se izmijenilo njegovim izlaskom iz SDP-a te promijenjenim odnosima snaga unutar Zg holdinga koji je osnivač GLJZ-a. U farmaceutskim krugovima, doduše, potvrđuju nam da je Oktal dobrom ponudom iznenadio i Holding i konkurente, što potvrđuju iskustva drugih županija u kojima su se provodili slični natječaji. No u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kako neslužbeno doznajemo, Medika je uspjela biti konkurentna Oktalovoj ponudi, zauzevši čak 15% veći udjel nego što je prije imala u toj županiji.

Gradska ljekarna

Danas izvanredna sjednica
Igor Rađenović, predsjednik Upravnog vijeća GLJZ, uporan je u tvrdnjama da je Oktal Pharma poslala bolju ponudu, no to nije bio raspoložen dokumentirati, uputivši nas na ravnateljstvo Ljekarne. Kako je ravnateljica Mila Bucalić na bolovanju, iz Uprave nismo dobili nijedan obećani dokument. Da su se u GLJZ-u uskomešali zbog medijske pozornosti, ali i spekulacija o političkoj pozadini odluke da se s Medikom ne potpisuje ugovor, pokazuje odluka da se danas održi izvanredna sjednica Upravnog vijeća, na kojoj će se raspravljati i o spornom natječaju.

Komentari (1)
 • benčić-jur
  benčić-jur 22:39 14.3.2011.

  Medika je u posljednja dva desetljeća bila glavni dobavljač lijekova i ostale trgovačke robe za Gradsku ljekarnu Zagreb, dok su istovremeno u tom razdoblju Ljekarne postale jedan o najvećih dioničara Medike.
  Rezultat te povezanosti očito nije rezultirao kvalitetom i uspješnijim rezultatima poslovanja Ljekarni, jer su one u tom razdoblu u odnosu na usporedive privatne ljekarne, ostvaruvale višestruko nižu dobit.
  Također je značajna i činjenica da ravnateljstvo Ljekarni (kao njen zakonski zastupnik) nije osporavalo štetne ugovore o kupnji trezorskih dionica, koje su odpovezanih osoba kupovane po cijeni od 16.000,oo kuna, a prodavane po cijeni od 7.300,00 kuna.
  Ljekarne su u ranijem razdoblju (2003, 2004., godine) provodile postupke javne nabave, koji su u pravili poništavan i od Državne komisije za kontrolu javne nabave ili zbog procesnih neadekvatnosti, da bi se kasnije nabava mogla provesti slobodnom pogodbom.
  Za razumjevanje odnosa Medike dd i Gradskih ljekarni Zagreb ponovno je aktualan članak koji je objavljen u ovom Listu dana 08.06.2005. godine pod naslovom “Lov na zagrebačke ljekarne”, jer je očito opet otvoren lov na te ljekarne, lovina još uvjek nekako preživljava, lovci se pregrupiravaju, a jedini je ostalo nepoznato što u cijelom dramuletu rade lovočuvari.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve