Mediji slobodniji, ne i novinari

Autor: Ana Lučin , 03. svibanj 2010. u 22:00

Svjetski dan slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara akcijom “Pet minuta gromoglasne tišine” upozoravaju na loše stanje u profesiji i traže podršku javnosti

Svjetski dan slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske u ponedjeljak su obilježili simboličnom akcijom “Pet minuta gromoglasne tišine”, kojom su željeli upozoriti javnost na sve lošiji položaj novinara i medija. Novinare i medijske radnike pozvali su da se organiziraju i odupru uništavanju profesije i srozavanju kvalitete medija. Zatražili su i podršku javnosti, a onim poslodavcima koji krše prava novinara poručili da podrivaju nezamjenjivu ulogu medija u izgradnji i opstanku istinske demokracije. Da je stanje u hrvatskim medijima alarmantno, smatra i stručnjak za medije Stjepan Malović. Kako je kazao za Poslovni dnevnik, mediji su danas gotovo na najnižoj razini, a novinarstvo je u posebno teškom položaju jer ceh za takvo stanje plaćaju upravo novinari. “Društvo bi trebalo početi puno ozbiljnije razgovarati o položaju medija, s obzirom na njihovu funkciju u razvoju demokracije. Bez nezavisnih novinara i nezavisnih uređivačkih politika ta demokratska funkcija teško se može ostvariti”, kazao je Malović.

Zastrašivanje otkazima
Prema njegovom mišljenju, bijeg u senzacionalizam može dovesti do trenutnog olakšanja i blagog porasta prihoda, ali u konačnici ima razoran i poguban utjecaj. Predsjednica SNH Gabrijela Galić smatra da su mediji danas sve slobodniji, dok su novinari sve manje slobodni. “Zastrašivanje otkazima, višegodišnji rad na određeno, rad na crno bez ugovora, rad u statusu samostalnih poduzetnika prisiljenih po cijeli dan raditi kod poslodavaca, neki su od svakodnevnih pritisaka kojima su novinari izloženi”, naglasila je u ponedjeljak Gabrijela Galić. Predsjednik HND-a Zdenko Duka upozorio je pak na ubojstva i napade na novinare, podsjetivši da su od napada na Dušana Miljuša prošle gotovo dvije godine, a napadači još nisu pronađeni. Prema riječima Marijana Belčića, zamjenika predsjednice SNH-a, ovakvo stanje moglo se velikim dijelom izbjeći da su medijski poslodavci u prošlih sedam godina prihvatili teret odgovornosti kreiranja, potpisivanja i primjene nacionalnog kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike u Hrvatskoj. Belčić je podsjetio da se za koji dan navršava sedam godina otkako su pregovori počeli. “Stvari su nakon sedam godina vraćene na početak, na prijedlog novog protokola o kolektivnom pregovaranju i na novi nacrt koji će biti dostavljen poslodavcima na uvid”, rekao je. Ukoliko ne naiđu na vjerodostojan pristup problemu od strane poslodavaca, Belčić ne isključuje ni mogućnost štrajka.

Flasteri nisu pomogli
Ideju organiziranja štrajka podržava i Stjepan Malović. Prema njegovom mišljenju, mjere koje su novinari do sada poduzeli nisu dovoljne. “Protestiramo već godinama, a imali flastere na ustima ili ne, ništa se nije promijenilo. Strukovna organizacija trebala bi puno ozbiljnije raditi na svom položaju, odnosno položaju novinara”, zaključio je Malović.

Komentirajte prvi

New Report

Close