‘Medijacija može pomoći u bržem rješavanju sudskih sporova’

Autor: Suzana Varošanec , 05. listopad 2012. u 10:40
PXL

Predsjednik Vrhovnog suda izjavio je da mirenje vidi u budućnosti kao češći način rješavanja predmeta, poglavito kod trgovačkih sporova.

U Zagrebu je dvodnevnim radom počela 17. konferencija Svjetskog foruma medijacijskih centara Međunarodne unije odvjetnika, čija je glavna poruka da javnost treba više upoznati s mirenjem kao alternativnim načinom rješavanja sporova te na taj način pomoći strankama da kvalitetnije riješe svoje sporove, kao i smanjiti rastući pritisak predmeta na pravosuđe.

Robert Travaš, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore naglasio je da je održavanje Foruma u Zagrebu prilika da se i naša najšira javnost upozna s mirenjem te da se potaknu različite strukture, poglavito državne, na aktivnosti s ciljem edukacije građana i promocije mirenja. Branimir Tuškan, predsjednik Centra za mirenja HOK-a, naglasio je da je zahvaljući velikom angažmanu Centra u našoj zemlji i Zagrebu, kao priznanje i poticaj, povjereno da bude domaćin ovog 17. foruma. Naveo je da u Hrvatskoj postoji 68 registriranih izmiritelja odvjetnika te da su svi prošli edukaciju o mirenju te trajno nastavljaju njome.

Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda, izjavio je da mirenje vidi u budućnosti kao češći način rješavanja predmeta, poglavito kod trgovačkih sporova. Komentirajući posljednje izvješće o monitorinogu EK u Poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna ljudska prava naveo je da je porast broja predmeta u hrvatskom pravosuđu zanemariv te je uglavnom posljedica recesije.

Porast predmeta je, prema njegovim rječima, izražen u većem broju žalbenih predmeta koje dobivaju županijski sudovi, a oni su lani ukupno riješili 70 tisuća predmeta. Za orjentaciju o kakvom se pritisku radi, Hrvatin je naveo primjer Finske gdje su drugostupanjski sudovi lani riješili oko 13 tisuća predmeta. Isto tako, Hrvatin je ukazao i na povećani priljev prigovora koje stranke ulažu na rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave (javnih bilježnika), pa je tako najveći Općinski građanski sud u Zagrebu u prvih šest mjeseci ove godine dobio oko 13 tisuća takvih predmeta, dok ih je primjerice lani u cijeloj godini bilo oko 14 tisuća.

Čini se da je nelikvidnost i recesija koja vlada u Hrvatskoj utjecala na porast žalbenih predmeta i ovrha u nedostatku financijskih sredstava za ispunjavanje svojih obveza. "U posljednjih šest godina Općinski građanski sud u Zagrebu je dobio 1806 predmeta u postupku mirenja, a od toga je 1712 okončano i pritom  31,48 posto iznosi uspješnost nagodbi. To govori da medijacija može pomoći u bržem i učinkovitijem rješavanju sudskih sporova", rekao je Hrvatin.

Sandra Artuković Kunšt, zamjenica ministra pravosuđa, najavila je da će Ministarstvo pravosuđa nastaviti pripremati rješenja da se suci orijentiraju na mirenje. Ministarstvo pravosuđa je inače tiskalo 100 tisuća brošura o medijaciji i Centrima za mirenje koji se nalaze na svim sudovima u zemlji, kako bi se stranke, odnosno građani upoznali s tom mogućnošću.

Komentirajte prvi

New Report

Close