Medicinskim sestrama 7 posto premalo, traže 25% veće plaće

Autor: Jadranka Dozan , 03. listopad 2019. u 22:00
Markov trg jučer je bio poprište prosvjeda medicinskih sestara i tehničara/Marko Lukunić/PIXSELL

U tri godine Vlada je plaće sestara povećala 18%, rekao je resorni ministar Milan Kujundžić.

Pritisci na povećanja plaća u javnom sektoru ne prestaju. Nekoliko sati prije sastanka sa sindikatima državnih službi Markov trg jučer je bio poprište prosvjeda medicinskih sestara i tehničara.

Nezadovoljni su 7-postotnim povećanjem slijedom nedavno potpisanog dodatka Kolektivnom ugovoru u zdravstvu. Predstavnice sestrinstva skup su organizirale mimo sindikata, a traže povećanje osnovice plaće za 25%, vraćanje dodatka na godine radnog staža i zapošljavanje novih sestara.

Sindikalna računica
Dodatkom Kolektivnom ugovoru zdravstveni sindikati su s Vladom, osim većih dodataka za posebne uvjeta rada i odgovornost, ispregovarali i povećanje naknada za pripravnost (1% za radni dan, odnosno 2% za vikend i blagdane), kao i plaćanje pratećih troškova prijevoza. Prema sindikalnim računicama, medicinskim sestrama s 20 godina staža plaća je tako povećana od 250 do 350 kuna neto.

"Želja za većim plaćama je normalna, ali Vlada je povećala plaće koliko se sada financijski moglo", rekao je resorni ministar Milan Kujundžić. Podsjetio je da su im u protekle tri godine plaće povećane za 18%, a "Vlada će razmatrati mogućnosti daljnjeg povećanja, čim se ukaže prilika".

Zdravstveni sustav stalni je izazov za javne financije i mimo toga, a premda proračun tog sustava iz godine u godinu raste, uporno se nastavlja i akumuliranje dugova uz periodične injekcije za njihovo saniranje. Tako je prije nekoliko dana na ime bolničkih dugova za lijekove dogovorena uplata pola milijarde kuna veledrogerijama do kraja godine, s tim da će prvih 300 milijuna kuna dobiti već ovaj mjesec. 

'Injekcije' sustavu
Komentirajući jučerašnjim povodom tvrdnje da zdravstvu "za normalno funkcioniranje" nedostaje 3-4 milijarde kuna, ministar financija Zdravko Marić podsjetio je da i ove godine ono dobiva milijardu i pol kuna više "ali nikad nije dosta".

Naveo je da je i 2017. za zdravstvo iz proračuna, i to bez povećanja javnog duga, "ekstra prosljeđeno" 1,5 milijardi, a isto bi se dogodilo i lani da nije bilo Uljanika, zbog čega se na kraju našlo dodatnih 500 milijuna. Inače, proračun HZZO-a je u protekle četiri godine narastao za oko četiri milijarde kuna – s 22 milijarde 2015. stigao je na 26 milijardi.

Komentirajte prvi

New Report

Close