Medicinski biznis na Zabinu tronu

Autor: Darko Bičak , 25. listopad 2018. u 22:01
Prvo-nagrađeni Filip Sironić i njegov tim/Sanjin Strukić/PIXSELL

Ovogodišnji pobjednik će razvijati terapijski uređaj za liječenje bolesti kuka tijekom rehabilitacije.

Zadarska tvrtka Rentlio je možda i najbolji ambasador Zabinog projekta "Moj Zaba Start" kojim ova banka već petu godinu  dodjeljuje oko milijun kuna potpore mladim poduzetnicima i društvenim projektima.

Kako je pojasnio Marko Mišulić, osnivač Rentlila, onih 130.000 kuna nagrade im je 2015. omogućilo da on i kolega ideju o softveru za upravljanje hotelskim rezervacijama pretvore u ozbiljan biznis koji danas zapošljava pet ljudi i godišnje uprihoduje i više od 1,5 milijuna kuna. Ove godine je većina nagrada, njih ukupno 12 u tri kategorije, otišla za medicinske projekte. Najbolja poduzetnička ideja, nagrađene sa 120 tisuća kuna, je "Hip rehabilitation device" Filipa Sironića koji bi trebao pomoći osobama koje imaju probleme s bolnim kukom.

Drugu nagradu i nagradu javnosti je dobio projekt SightRun tvrtke Adventure Donkey. Radi se o aplikaciji s digitaliziranim trkačkim turama koja omogućuju korisnicima da trčeći upoznaju određenu destinaciju. SightRun je ujedno i precizna navigacija tijekom vožnje.  Treću nagradu je dobio Lels obrt za svoj projekt dizajnerskih drvenih natikača s promjenjivim gornjištem. Ovaj "izum" omogućuje ženama da svoje natikače kombiniraju u devet modela, ovisno o vlastitom stilu i prigodi.   

Prvu nagradu u kategoriji Društvo je dobila Udruga za promicanje potrebe djece i mladih "Smiješak za sve" za njihov projekt uređenja i opremanja volonterskog centra s prenoćištem.

Druga nagrada je otišla Centru za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači za projekt Mala tvornica sreće, a koji podrazumijeva razvoj društvenog poduzetništva i olakšavanje zapošljavanja i socijalizacije osoba s intelektualnim poteškoćama.

Treće mjesto je otišlo  Savezu izviđača Hrvatske. Koprivnička Podravsko sunce je dobilo nagradu javnosti za projekt prilagođavanja dječjih igrališta djeci s teškoćama u razvoju. U kategoriji znanosti su nagrađeni KBC Zagreb, Agronomski fakultet Zagreb, CardioSave te Amaranthine Books koji žele izdati višedimenzionalni roman Dracula.

Komentirajte prvi

New Report

Close