Maturalci nestaju jer učitelji više ne dobivaju dnevnice?

Autor: Poslovni.hr , 17. kolovoz 2017. u 08:39
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

U organizaciji školskih putovanja svima predstavlja problem kompliciran, nedorečen i nestručno napravljen pravilnik, kažu u Speranzi, agenciji koja je u školskoj godini 2016./2017. radila u 25 gradova i s oko 70 srednjih škola.

Maturalna putovanja svi pamte, međutim novije generacije djece sve češće ostaju zakinute za takve uspomene jer škole posljednjih godina sve više odustaju od ekskurzija.

Nema statistike koliko škola vodi svoje đake na maturalna putovanja, no trend je prilično vidljiv, piše Večernji list.

"Nismo bili na maturalcu u osnovnoj školi jer škola nije imala novca. Nisu imali novca ni kada sam s profesoricom iz hrvatskog jezika trebala ići u Šibenik na natjecanje. Baš sam bila razočarana", prisjeća se 16-godišnja Laura tužnih trenutaka iz svoje bivše novozagrebačke osnovne škole.

"Mi smo donijeli odluku na učiteljskom vijeću da ne idemo na maturalac jer nam ne plaćaju dnevnice", rekla je otvoreno Večernjem listu mlada nastavnica jedne velikogoričke osnovne škole.

Od 2014. godine Pravilnik o izvođenju izleta i ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole predviđa da dnevnice nastavnicima plaća osnivač, tj. grad ili županija, no lokalni proračuni to zanemaruju pa se škole moraju snalaziti.

Zbog sve više organizacijskih obveza oko tih putovanja, uz istovremeno obezvređivanje nastavničkog angažmana od prosvjetnih vlasti, mnoge su škole jednostavno odustale od maturalnih putovanja, potvrđuje predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

Svaka osnovna škola koja je ukinula maturalce, dodaje Stipić, ima neko negativno iskustvo, bilo da su roditelji stali iza problematičnog postupka svog djeteta tijekom putovanja ili da agencije nisu ispunile obećano. Nadalje, među đacima popularna odredišta poput Lloret de Mara ili Nice nemaju nikakvu edukacijsku funkciju, no đaci i roditelji biraju.

U organizaciji školskih putovanja svima predstavlja problem kompliciran, nedorečen i nestručno napravljen pravilnik, kažu u Speranzi, agenciji koja je u školskoj godini 2016./2017. radila u 25 gradova i s oko 70 srednjih škola.

"Prema pravilniku, novac za profesorske dnevnice može dati osnivač ili se oni mogu osigurati iz drugog izvora. To znači da škola u natječaju i javnom pozivu zatraži od potencijalnih ponuđača da se u cijenu aranžmana ugradi trošak dnevnica. Agencija na temelju računa škole plaća taj trošak, a škola svojim djelatnicima preko putnog nalog isplaćuje zakonski propisane službene dnevnice", objašnjava Saša Blažeković iz Speranze.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Već prije 10-tak godina, kada mi je prvo dijete završavalo srednju školu, primjetila sam ………
da RAZREDNICI – ne žele ići s njima na maturalna putovanja.

Ispočetka….dok su mladi…razrednici su željni putovanja ….da vide svijet , nove gradove, odredišta ……….
izleti s razuzdanim asolescentima….nisu im problem..

Što su stariji……..to su im sve dosadniji izleti , s djecom, a i opasnosti i odgovornosti sve im teže padaju…jer su sve destinacije već vidjeli -uglavnom.

Prije 5 godina , kad je sin završavao gimnaziju, razrednica nas je pozvala ….i …prilično ljuta,
ogorčena i ne znam što joj je bilo, očitala je bukvicu nama roditeljima….oko njene ogomne brige za
našu djecu, zatim ih je sve pozvala naprijed / ispred roditelja/ gdje su svi jednoglasno obećali da
će je slušati…nakon toga nas je upozorila na : moguće trudnoće za koje neće snositi odgovornosti,-jer ne može kontrolirati hoće li se netko u automobilu poseksati ili neće i sl…
alkoholizma , probleme i tragedije koje se mogu dogoditi…usput i tako…
I da,-…išli su u Barcelonu… tada još terorizam nije bio najglavnija prijetnja…..
Danas…95 % te iste djece …neće sebi moći -priuštiti niti B .od Barcelone….zbog toga -ostaje uvijek
jedna dilema- da li ih gurnuti u drukčiji svijet da bi cijenili ovo što imaju, ili ih pustiti – da žive
u uvjerenju da je Hrvatska najbogatija , najbolja, jedina i uvijek prestižna zemlja za život….

lovas stari bila sam u privatnom sektoru. Ni blizu se nisam umorila.kao u školi.

Nitko ne veli da ne treba biti placeno,samo cemo po drugoj strani sve ucitelje,profesore i ine staviti u isti status sa godisnjima i radnim satima kao u privatnom sektoru,i svi zadovoljni

lovas dođi u srednju strukovnu školu raditi ako se usudiš. Tu famu od cijelom slobodnom ljetu još samo prosipaju oni koji nisu sposobni bili završiti ništa konkretno u životu pa kakaju po dugima.

New Report

Close