Matijašević pozvao Milanovića neka podnese ostavku jer je nesposoban

Autor: Agencija VLM , 09. svibanj 2014. u 14:53
Ozren Matijašević (Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Matijašević je rekao kako upravo iz tvornice Spačve želi poručiti hrvatskoj javnosti kako je ovaj vinkovački drvoprerađivač nezasluženo u dijelu medija neistinito i senzacionalistički prikazan.

– Predsjednik Vlade Milanović treba podnijeti ostavku jer je nesposoban i tražimo raspisivanje izvanrednih izbora, promjenu izbornog zakona prema kojemu birači neće glasati za stranke već za imena i uvesti uredbu da je izlazak na izbore obvezan – rekao je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević u vinkovačkoj Spačvi zbog čije je predstečajne nagodbe smijenjen ministar financija, Slavko Linić.

Matijašević je rekao kako upravo iz tvornice Spačve želi poručiti hrvatskoj javnosti kako je ovaj vinkovački drvoprerađivač nezasluženo u dijelu medija neistinito i senzacionalistički prikazan.

– Želim s ovog mjesta reći kako je Spačva nakon uspješne predstečajne nagodbe zadržala preko 600 radnika, oni uredno dobivaju plaću i od kada je postupak završio, Spačva puni državni proračun, više ne kasni i i ne duguje državi, izvozno je orijentirana. Spačva je, po svemu sudeći, kolateralna žrtva političkih prepucavanja i sukoba, obračuna u samom vrhu Vlade. Držimo da bi svaka transakcija s državom, da se promatra na ovakav način, vrlo lako postala predmet kaznenog postupka. Mislimo da je jednostavno neprihvatljivo da tvornica i radnici budu "krivci" za neke sasvim druge probleme u Vladi. Tražimo da politika makne svoje "šape", a o značaju jedne industrije, drvne, kao što je Spačva u Slavoniji, puno se može govoriti. I zato, nedamo da Spačva zaglavi u raljama visoke politike – rekao je Matijašević i podsjetio kako je u javnoj raspravi o prijedlogu Zakonu jedino HURS uz rijetke udruge civilnog društva, iznijela primjedbe nakon čega je veliki broj članaka izmijenjen. Matijašević drži kako je predstečajna nagodba u Spačvi primjer dobro provedenog postupka i da je prošla vjerovnike, državu, Trgovački sud, Ministarstvo financija da bi se prije mjesec i pol počela "ispod žita" zahuktavati afera da bi sve
eskaliralo Linićevom smjenom.

– Ne mogu se oteti dojmu da je afera umjetno izazvana i napuhana iako je predstečajna nagodba donijela puno toga dobroga od zadržavanja radnih mjesta i proizvodnje koja gotovo cijela odlazi u izvoz do otvaranja mogućnosti investiranja, kako je vodstvo Spačve najavilo, 200 milijuna kuna. Nelikvidnost je od provođenja Zakona smanjena za 11 milijardi kuna, država je kao vjerovnik osjetno povećala naplatu svojih potraživanja pa je kroz predstečajne nagodbe naplaćeno preko 30 posto potraživanja dok je, primjerice, 2010. naplaćeno samo 5 posto. Umjesto da budu nagrađeni što uspijevaju poslovati u uvjetima potpunog rasula hrvatskog gospodarstva, Spačvu se blati. Pitam političare na lokalnoj razini, zašto šutite? Znači da ste protiv usvojenog Zakona za kojega su u Saboru i vaše stranke digle ruku i da ste protiv toga da preko 600 radnika ostaje na svojim mjestima i Spačva i dalje uspješno radi. Ako šutite, onda ste kompletni idioti – rekao je Matijašević i uspoređujući slučaj EPH, zapitao "što je država dobila od EPH-a?".

Sindikalni povjerenik u Spačvi, Ivan Božičević je rekao kako radnici Spačve žele jedino raditi i neka ih ostavi politika. Najavio je ulaganja od 20 milijuna eura u pogon za izradu pelete, 10 do 20 milijuna u pogon furnira u naredne tri godine te dodao kako bi mogli zaposliti još 50 do 100 radnika kada bi s Hrvatskim šumama dogovorili isporuku dovoljnih količina trupaca. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Od Vlade su jedino gori sindikati!

Matijaševiću ! I moja susjeda, majka troje djece, voljela bi raditi, no porezna je njen obrt jos prošle godine zatvorila zbog poreznog duga od 10.000,–kn.

Ako bi sindikatni voditelj bio jako dobro ljubezni da nam ponešto malo objašnjava kako je ono grad Zadar trgovao sa spačvateljskim vodićima: Oni imaju pomalo nekada istu tafifnu cijenu kao Kineski prodavoci, ali jadničkovi kineski daju sve po 10 kuna a ovi sve po 11(jedanajst)milijona:Baš lijepo bih se vidjelo kakve su to nekretninske objekte oni imali od vrijednosti tolikih milijona u Zadru ili pomalo izvan Zadra: Oni slobodnije mogu odati pozdrav suncu u Zadru na ovoj cijeni koju su prodali i to gledajmo kome opet im kupac republika lijepa njihova

New Report

Close