Matica hrvatskih sindikata organizira prosvjed protiv proračuna

Autor: Poslovni.hr/HRT , 04. prosinac 2012. u 08:58
PXL

Predsjednik Matice Vilim Ribić istaknuo je da ti sindikati ne vjeruju u politiku štednje i rezanja javne potrošnje.

Matica hrvatskih sindikata danas, kad se glasuje o proračunu, organizira prosvjed na Markovu trgu. Kažu da je potrebno nastaviti s pritiskom te da se neće pomiriti s ovakvim sramotnim i opasnim proračunom. Usto, nakon izglasavanja proračuna, pokrenut će i referendum o ostavci ministra Željka Jovanovića.

Sindikati udruženi u Maticu (osnovne i srednje škole, visoko obrazovanje i znanost, medicinske sestre) okupit će se sutra u 10 sati ispred HNK, odakle će krenuti na Markov trg. Pozivaju i građane da im se priključe. Predsjednik Matice Vilim Ribić istaknuo je da ti sindikati ne vjeruju u politiku štednje i rezanja javne potrošnje te ponudio zanimljivo objašnjenje za nedavnu odluku agencije Fitch kojom je prognoza za hrvatski rejting promijenjena iz stabilne u negativnu.

Iako je Fitch kao razlog za tu odluku naveo Vladino povećanje proračunskog deficita i nepoštovanje Zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji propisuje godišnje smanjenje rashoda za jedan posto BDP-a, Ribić je ustvrdio da je pravi razlog to što Vlada nije postigla dogovor sa sindikatima o izmjenama TKU za javne službe.

Dogovor nije postignut zato što sindikati Matice nisu pristali na smanjenje materijalnih prava ako im se ne zajamči da će sve to biti isplaćeno retroaktivno, kada Hrvatska izađe iz krize. Takav zahtjev odbio je ministar financija Slavko Linić.

Komentirajte prvi

New Report

Close