Mate Granić i Otto Barić junior danas rješavaju pitanje honorara

Autor: Marijana Miljković/Wirtschaftsblatt, Tamara Depolo/Wirtschaftsblatt , 24. svibanj 2013. u 16:49
U Westgateu tvrde da su zemljišta rješavali bez lobista/PIXSELL

Problem je u parceli za koju vlasnik traži 12 mil. eura, dok ona navodno vrijedi 50-ak tisuća eura. Granić tvrdi da spor nije riješen, Barić kaže: ‘To smo riješili’.

Spor oko lobističkih usluga Mate Granića i njegove tvrtke Magra za shopping centar Westgate ovih bi dana moga dobiti novu dimenziju.

 

400tisuća

eura potražuje M. Granić za svoje usluge plus PDV

Suprotstavljene strane Granić i Otto Barić junior, direktor tvrtke SCZ koja upravlja Westgateom, trebali bi se, u petak, sastati da pokušaju riješiti dilemu oko Granićevog honorara od 400.000 eura plus PDV, kojeg bivši ministar vanjskih poslova i dugogodišnji lobist za strane investitore potražuje od austrijskih ulagača. Granić se nedavno obratio Westgateu sa zahtjevom da se njegovoj tvrtki Magra isplati honorar od 500.000 eura za lobističke usluge oko rješenja problema s vlasnicima zemljišta unutar areala projekta Westgate. Sadržaj pisma objavio je Večernji list, a ispostavilo se da tvrtka SCZ (Shopping centar Zagreb), koja je vlasnik centra, ne želi platiti taj honorar – direktor SCZ-a Otto Barić junior, ranije inače i sam jedan od suinvestitora u projekt, kazao je kako SCZ s Granićem nema ugovor niti su te lobističke usluge naručene od Magre.

Granić je na naš upit pojasnio, da se većina od tih 400.000 eura odnosi na rješavanje sporova s privatnim vlasnicima parcela unutar projekta, a "manji dio" na sporove s državom, u čije rješavanje se Magra uključila tek u "završnoj fazi" – no, za taj posao Granić tvrdi, da "bez Magre do rješenja ne bi bilo došlo".  Neriješen je ostao vlasnik jedne 'nezgodno smještene' parcele, koji za istu traži 12 milijuna eura, dok ona navodno vrijedi 50-ak tisuća eura. Ovdje se mišljenja i razilaze – dok Granić tvrdi da je spor još uvijek neriješen, Barić kaže: "Tu temu sam riješio na drugi način, s ucjenjivačima ne pregovaramo!"Prema Barićevim riječima Westgate je cijelo vrijeme sporove s privatnicima rješavao bez lobista. Granić je krenuo drugim putem, za što je, tvrdi, 2012. dobio naputak od Michaela Čuline, savjetnika investitora Ernsta Kirchmayra te i Petera Hasslachera, tadašnjeg direktora tvrtke SCZ.

Granić je, naime, krenuo u posao dobivanja statusa projekta od državnog značaja za Westgate (zakon je još uvijek u proceduri). No, ako Westgate bude proglašen javnim interesom, onda bi taj privatni vlasnik mogao biti izvlašten. "Prvi dio posla obavile su prethodno angažirane konzultantske tvrtke (Propria Optimum, op.), a mi smo zamoljeni da obavimo posao na razini Vlade", kazao nam je Granić i nastavlja da su na "drugoj fazi" godinu dana radile četri konzultantske tvrtke, uključujući i njegovu Magru. O tome Otto Barić pak ima sasvim oprečno mišljenje: "Dobivanje posebnog statusa za Westgate nije potrebno. Većinu smo sporova riješili nagodbom ili sudskim putem, tako ćemo i ostatak." Peter Hasslacher tvrdi da od Granića "nikad ništa nije naručio izvan svog mandata kao direktor SCZ-a, ili bez znanja svih suvlasnika SCZ-a ili bez da za narudžbu postoji budžet".  

Povijest problema

Od naknade 200 € po kvadratu do dogovora 

Westgate, smješten blizu Zaprešica i pokraj autoceste Zagreb-Macelj dijelom je građen na državnom zemljištu i na odvodnim kanalima Hrvatskih voda. Prema ranijim informacijama, posrijedi je ukupno 63.000 kvadrata državnog zemljišta, čija naknada se trebala urediti posebnim ugovorom. Pri dobivanju građevinske dozvole, investitor je dobio naputak da sagradi nove kanale o svom trošku, otkupi zemljište starih kanala i pripadajuće zemljište novih kanala i bez naknade kanale prenese u vlasništvo RH.  Starim kanalima je bilo obuhvaćeno 3633 četvornih metara, i oko cijene otkupa istih su se najviše lomila koplja – prvim ugovorom investitora sa Hrvatskim vodama bilo je rečeno da će se "utvrđivanje tržišne cijene regulirati posebnim ugovorom sa RH". Nakon toga, u jednom trenutku je Hrvatska je za kanale tražila 200 eura naknade po četvornom metru, što je investitor smatrao apsurdom. "Vještak koji je radio prvi elaborat za AUDIO stare je kanale procijenio kao da su građevinsko zemljište, dok je su nama drugi stručnjaci rekli, da kanal po definiciji ne može imati nešto što se zove tržišna vrijednost", rekao nam je Barić. Lani je ipak s državom pao dogovor, da se svi državni kvadrati na arealu Westgate-a, uključujući i kanale, zamijene za nove koje je gradio investitor po principu 1:1, bez dodatnih odšteta. Prema navodima Otta Barića, Westgate pri tome daje svojih 45.000 kvadrata a dobiva državnih 46.703, s time da od toga 5.292 kvadrata idu Gradu Zaprešiću za ceste. Westgate je jedino obavezan platiti razliku u kvadratima i to tridesetak eura po četvornom metru, kako kaže Barić. Valja reći da je taj sporazum trenutno na provjeri u DORH-u.

Mate Granić:

'Magra radi isključio na temelju ugovora i prema pravilima struke'

"Magra je 2012. naslijedila ugovor kojeg je lobistička tvrtka Propria Optimum imala sa Shopping centrom Zagreb. Tim ugovorom, među ostalim, se trazi, da lobist aktualizira pitanje dobivanja Vladine odluke o utvrđivanju interesa Hrvatske za SCZ. Mene su obavijestili i g. Hasslacher i g. Čulina, da u proračunu postoji 400.000 eura za rješenje ovog problema sa privatnim vlasnicima zemljišta. Sve je ovdje čisto. Magra radi isključivo na temelju ugovora i pravila struke."

Komentirajte prvi

New Report

Close