Masterplan potencira sukobe između županijskih centara

Autor: Agencija VLM , 21. ožujak 2014. u 11:18
Foto: Thinkstock

Nacrt nacionalnog plana razvoja bolničkog sustava, takozvanog masterplana Ministarstva zdravlja, donio je brojne nedoumice i potencirao latentne sukobe među županijskim sjedištima.

Nacrt nacionalnog plana razvoja bolničkog sustava, takozvanog masterplana Ministarstva zdravlja, donio je brojne nedoumice i potencirao latentne sukobe među županijskim sjedištima.

Politika

Ministar Rajko Ostojić presjekao je i odlučio da će se “funkcionalno spojiti” varaždinska i čakovečka te koprivnička i virovitička bolnica. Upravo sintagma pod navodnicima uvela je smutnju jer masterplanom nije određeno koja će od “funkcionalno integriranih” bolnica postati glavna, a koja će se u njoj “utopiti”.

“S postupnim usklađivanjem politika i praksa te organizacijske kulture unutar funkcionalno integriranih bolnica, a i šire, u budućnosti se mogu provesti i čvršći oblici udruživanja, poput stvaranja grupacija ili spajanja bolnica, no samo ako se s dovoljnom pouzdanošću utvrdi da će takvo čvršće udruživanje biti primjereno i donijeti korist svim dionicima i široj zajednici” – piše u dokumentu.

"Hoće li i koliku prednost Čakovec imati pred Varaždinom i obrnuto, ovisi o nama – komentirao je međumurski župan Matija Posavec, a u toj županiji već se najavljuje posebna politička rasprava o spajanju bolnica.

"Prema masterplanu, u sljedeće dvije godine treba se provesti i funkcionalno spajanje varaždinske i čakovečke bolnice. To znači da bi neki odjeli trebali biti u obje bolnice, a neki samo u jednoj. Koji su to odjeli, rano je govoriti" kaže, pak, Mladen Smoljanec, sanacijski upravitelj varaždinske bolnice.

Njegov kolega iz koprivničke bolnice Petar Stapar zadovoljan je što je ta ustanova zadržala pravnu osobnost. Za lokalne radijske postaje već je izjavio kako će ona dobiti status regionalne bolnice kojoj će se pripojiti virovitička, iako to u Ostojićevu masterplanu ne piše.

"Koprivnička bolnica pokazala je da može ostati samostalna jer za to ima kapaciteta. U budućnosti možda dođe i do spajanja s virovitičkom, ali mislim da će se pokazati kako je to teško ostvarivo", bio je jučer oprezniji u izjavi za Večernji list.

U Virovitici, pak, revolucija i na samu pomisao da Koprivnica bude “glavna” – ondje političari već najavljuju i ustavnu tužbu. Ne treba imati alkemičarske sposobnosti da se zaključi u čemu je “kvaka”. Bolnica koja “proguta” drugu vodit će igru i odlučivati o tome koji će se odjeli i koje djelatnosti razvijati te gdje će se zapošljavati liječnici i kupovati nova oprema.

Zagorje

Opća bolnica Zabok, jedina takva u Zagorju, funkcionalno se integrira sa zagrebačkom kliničkom bolnicom Sestre milosrdnice. Sanacijski upravitelj Ivan Švajger kaže da se za zagorske pacijente ništa neće promijeniti, već će se samo institucionalizirati ono što se i inače događa, a u zgradi u Bračku ostaju raditi svi postojeći odjeli. S obzirom da se za zagorsku bolnicu još otplaćuje kredit, predložio je, budući da je riječ o modernoj zgradi i činjenici da ne bi bilo dobro da dio zgrade zjapi prazan, da iz drugih sredina u te prostore dođu liječnici i pacijenti, primjerice iz Zagreba.

Komentirajte prvi

New Report

Close