Martina Dalić: Turizmu ne treba snižavanje PDV-a, to bi bilo kao subvencija

Autor: Marija Crnjak , 26. studeni 2017. u 22:00
Hrvatska još u ukupnoj cijeni jeftinija od mnogih konkurenata/D.J./PIXSELL

Vlada traži da rastu plaće u turizmu.

Vlada do kraja godine planira donijeti paket mjera za pomoć turizmu i drugim djelatnostima za lakše pronalaženje radne snage, najavila je potpredsjednica Vlade Martina Dalić u petak na 20. kongresu hotelijera u organizaciji Udruge poslodavaca u hotelijerstvu.

Dalić međutim ne misli da je turizmu potrebno snižavanje PDV-a za povećanje konkurentnosti, već to smatra subvencijom. "U Vladi razrađujemo paket mjera za radnu snagu za iduću godinu kako bi se lakše riješio nedostatak i pronalazak radnika pa i u turizmu, u sklopu čega se odlučuje o minimalnoj plaći, kvotama, troškovima angažmana sezonskih radnika, pravima radnika na obroke, smještaj i drugo. Snižavanje stope PDV-a imalo bi jednokratan efekt jer bi samo u početku poduzetnicima ostalo više novca, a u kontekstu trenutnog gospodarskog rasta i rasta turizma takva mjera, koja bi bila kao subvencija, turizmu ne treba", odgovorila je Dalić koja pak očekuje da poslodavci povećaju plaće kako bi zadržali radnike.

 

14 puta

veća opterećenja imaju hotelijeri u usporedbi s obiteljskim smještajem

U prilog tezi da ne treba snižavati PDV, Dalić je dodala da je Hrvatska još uvijek u ukupnoj cijeni jeftinija destinacija od mnogih konkurenata. Najavila je i donošenje zakona vezanih za strateške investicije, poticanje ulaganja i turističko zemljište u sljedećoj godini, a hotelijerima je poručila da  bi Hrvatskoj dobro došlo da ima više globalnih hotelskih brendova. Predsjednik UPUHH-a Ronald Korotaj istaknuo je da turizam nije osjetio porezna rasterećenja koja je Vkada najavila, tek dizanje PDV-a na ugostiteljske usluge na 25%.

"Hotelijeri imaju 14 puta veća godišnja opterećenja nego obiteljski smještaj, jer lakše je otvoriti stanove i prodavati krevete nego ulagati u sobe i sadržaje i još plaćati silne namete. Puno smo napravili, ali još uvijek u hrvatskom turizmu najviše investiraju domaći investitori što će i nastaviti jer su se navikli na prepreke i boriti se s njima, za razliku od stranih investitora", rekao je Korotaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close