Martina Dalić će 'svoju istinu' o Agrokoru u rujnu otkriti u knjizi

Uloga Martine Dalić, ali još više premijera Plenkovića u slučaju Agrokor jučer je opet postala top tema/Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Uloga Martine Dalić, ali još više premijera Plenkovića u slučaju Agrokor jučer je opet postala top tema/Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Šef SOA-e jučer je rekao da nije bilo zahtjeva za sigurnosnim provjerama, kako je Dalić rekla USKOK-u.

Onaj trenutak kada je premijer Plenković pomislio da može razdvojiti sebe od Martine Dalić, jer njih su dvoje sa svojih formalnih pozicija u Vladi sve zajedno radili oko Agrokora, bio je njegova velika pogreška. Pa zar itko u ovoj državi može pomisliti da bi se u Vladi i uime Vlade išta radilo bez premijerova znanja?!

Svi su mislili da će se spasiti kada spale vješticu na trgu... Martina Dalić je na Plenkovića ljutita samo u kontekstu jer je dozvolio da se upropasti njihov najveći uspjeh, odnosno najveći uspjeh ove Vlade. Politika, i Vlada i HDZ (umjesto što su se u HDZ-u tukli za prevlast), taj su uspjeh trebali transformirati u svoje postignuće. Ali sada se pokazalo, a to je primjenjivo na cijelu proteklu godinu, da Ivica Todorić može raditi što hoće jer je uspio nametnuti svoj stav o tobožnjem kriminalu u slučaju Agrokor. Lijepa je priča za narod s govornice HDZ-a o borbi protiv ortačkog kapitalizma, ali u naravi ona izgleda ovako, da iskaz dan Uskoku od riječi do riječi izađe u javnost. A gdje je tu država?". 

Sve ovo zapitao se jučer izvor blizak Martini Dalić, bivšoj potpredsjednici Vlade, nakon što N1 već dva dana objavljuje iskaze koji su ona, Ante Ramljak, bivši povjerenik u Agrokoru te Zoran Besak dali Uskoku nakon što su Živi zid i Slobodna Hrvatska protiv njih podnijeli kaznene prijave.  Iz iskaza je razvidno da je premijer, kao i vrh HDZ-a, bio upućen u sve faze pisanja lex Agrokor, kao i biranja savjetnika koji su Vladu konzultirali u pisanju zakona, ali i da je ministar financija Zdravko Marić sudjelovao na više sastanaka o Agrokoru nego što su on i Davor Božinović, tada šef premijerova kabineta, svjedočili pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. 

Jučer je reagirala i SOA jer je u iskazu Dalić rekla kako je tražila njihovu pomoć u provjeri Branimira Bricelja kojem je prvo ponuđeno da bude izvanredni povjerenik, ali se nakon izvješća SOA-e od toga odustalo. Šef SOA-e Danijel Markić jučer je potvrdio da je ta služba bila uključena u rasvjetljavanje slučaja Agrokor, ali tvrdi da nije bilo zahtjeva za sigurnosnim provjerama te da su se koristili  "samo javno dostupni izvori". Martina Dalić pak, doznajemo, sredinom rujna planira objaviti svojevrsnu knjigu u kojoj će opisati svoju stranu priče u slučaju Agrokor.

Nastojat će raščistiti svoju poziciju jer smatra da je napravila odličan posao, no premijer Plenković i politika dozvolili su da on bude upropašten. "Svima je sigurno jasno da Martina Dalić mora sebe iščupati iz ove situacije i objasniti svoju poziciju jer ništa nije radila bez suglasnosti premijera, a sve što su napravili smatra samo uspjehom. Međutim, postavlja se pitanje funkcioniranja države i politike koja je dozvolila da Todorić nameće svoj stav o kriminalu", poručio je izvor iz kruga bivše potpredsjednice Vlade.

Ona, doznajemo, i dalje smatra da nije bilo etičkih ni moralnih dvojbi u angažmanu savjetnika. Izvori bliski njoj prepričavaju kako i dalje smatra da su ti ljudi angažirani jer imaju reference i zato što su bili upoznati s problemom. U iskazu koji je dala Uskoku upadljivo je da nije rekla kako je odvjetnik Šavorić (također savjetnik) bio izbor premijera. Njoj bliski izvori tumače da je to jer ona nikada nije ni pitala premijera je li zaista on pozvao Šavorića jer je to besmisleno pitati ako se sastanci održavaju u Vladi, u prisustvu premijera.

Ona, nastavlja izvor, može samo pretpostavljati da je Šavorić bio Plenkovićev izbor, ali ne i tvrditi u iskazu. "Mislim da bi javnost trebala biti zahvalna Vladi, pa i bivšoj potpredsjednici, jer smo izbjegli ekonomski slom gospodarstva. Sve što smo radili - radili smo u interesu kompanije i bez novca iz državnog proračuna", kazao je pak premijer komentirajući objavljene iskaze. Na pitanje je li sve bilo transparentno, kaže: "O tome smo već toliko puta raspravljali". Smatra da je sve što se događa na prvi radni dan Vlade nakon odmora orkestrirano; i napadi na Kujundžića, i Uljanik kao i "recikliranje Agrokora". Njemu su to passe teme. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve