Marića prvo čekaju Badel, Imunološki i Petrokemija

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 26. listopad 2016. u 22:00
Goran Marić će upravljati državnom imovinom/Patrik Macek/PIXSELL

Prošla Vlada, ali i ona prethodna SDP-ova, odugovlačila je s rješenjem za Petrokemiju.

Kada se formira novo minsitarstvo za državnu imovinu tada će i novi ministar Goran Marić pod hitno morat naći rješenje za goruće probleme, prije svega u Imunološkom zavodu, Petrokemiji i Badelu. To će mu svakako trebat biti u fokusu, prije nego što se pozabavi aktiviranjem tzv. mrtvog kapitala, koju često spominje najvećim problemom, ali koju isto tako, znaju njegovi prethodnici nije lako staviti u funkciju. 

Za IZ 40 milijuna kuna?
Brojke u Imunološkom zavodu (IZ) govore dovoljno, a nažalost upućuju na to da je stečaj neizbježan. Nakon što je lani država donijela odluku da IZ postane javna ustanova od strateškog i općeg gospodarskog interesa za RH, zajedno je s odlukom preuzela i obveze prema toj tvrtki i 176 zaposlenika, a s obzirom na to da u toj tvrtki više nema proizvodnje. Zato država mora isplaćivati plaće radnicima IZ-a  trebala bi pokriti dugove i uložiti u obnovu zgrada i opreme, kako bi se dobile dozvole za nastavak proizvodnje. Država je s odlukom odobrila iz proračuna  32,5 milijuna kuna za IZ, no uzme li se u obzir da je godišnje zaposlenicima za plaće potrebno 32 milijuna kuna, onda je taj iznos bio namjenjen upravo za to.

 

176zaposlenih

ima Imunološki zavod

Naime, uspio je IZ nešto i naplatiti, no transakcija od 10 milijuna kuna je obavljena preko banke koja je odmah zbog duga taj iznos povukla. Prema zadnjim podacima dug Imunološkog je 83 milijuna kuna. Ministar financija Zdravko Marić morao bi naći u proračunu pet milijuna kuna kojim bi se otkupile dionice malih dioničara, a da se završi proces preoblikovanja u javnu ustanovu,  a svakako i dodatnih 32 milijuna kuna kojim bi se pokrile plaće radnika za sljedeću godinu. Jer s obzirom da dozvole za proizvodnju Imunološki od HALMED-a još nije dobio, ona se tako skoro neće moći nastaviti. Štoviše, prema izračunu, prije nego što se zadovolje svi kriteriji za prostore gdje se obavlja proizvodnja, trebalo bi uložiti 30 milijuna eura. Država taj novac sigurno nema, a  ako i završi u stečaju, potencijalni ulagač koji bi imao interes može računati samo na opremu i zgradu, jer sojeve je država zaštitila. 

Odluka i o Petrokemiji
Prošla Vlada, ali i ona prethodna SDP-ova,  odugovlačila je s rješenjem za Petrokemiju. Sindikat se odupirao privatizaciji, pa se je krenulo s dokapitalizacijama, no to ne može biti trajno rješenje. Već dulje vrijeme na stolu stoji ponuda PPD-a koji je spreman s Borealisom ući u Petrokemiju, odnosno pretvoriti svoja potraživanja u udjel. G. Marić morat će otvoreno reći želi li ili ne PPD za strateškog partnera Petrokemiji. Kako doznajemo od osobe bliske Vladi, niti će o sudbini Badela više odlučivati Ministarstvo gospodarstva, nego bi i o mogućem novom natječaju za pronalazak strateškog partnera trebao donijeti Marić. Paralelno s tim morat će radit i na izradi stratetije za upravljanje državnom imovinom za sljedeće tri godine. Zauzeti i stajalište hoće li se zadržati udjel u Podravci. No, kada i zauzme svoje stajalište, bit će potrebno uskladiti 'ekonomske škole' njega i nove ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Komentirajte prvi

New Report

Close