Marić priznao: Pred Vladom je ogroman izazov – obrana rejtinga

Autor: Poslovni.hr , 06. lipanj 2016. u 14:17
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je na međunarodnoj konferenciji o izravnim stranim ulaganjima izjavio da je pred Vladom veliki izazov da obrani kreditni rejting.

"Pred nama je ogroman izazov obraniti kreditni rejting", kazao je Marić, dodavši da smatra kako su ekonomski fundamenti Hrvatske dovoljno snažni za to.

Spomenuo je da postoje i drugi elementi, prije svega segment političke ekonomije, o kojem svi ovih dana pričaju.

"No, izražavam svoju osobnu nadu i vjeru da će se stvari stabilizirati i da ćemo nastaviti istim putem koji smo si zacrtali", poručio je Marić na konferenciji "Kako do više izravnih stranih ulaganja" u organizaciji Udruženja stranih ulagača, Jutarnjeg lista, HGK, HUP-a, Agencije za investicije i konkurentnost i veleposlanstava Australije, Izraela, Japana, Kanade, Njemačke, Norveške, Švicarske i Velike Britanije.

Napomenuvši da nema zastoja u radu Ministarstva financija, Marić je kazao da je fokus i dalje na poreznoj reformi, čiji bi prijedlog trebao bi biti prezentiran krajem lipnja ili početkom srpnja.

>> Propalo izdavanje državnih obveznica

>> Zasad to ne znači plaćanje neizbježnog ceha na račun političkog amaterizma, ali ne zadugo

Istaknuo je i da ne radi razliku između domaćih i stranih ulaganja. "Ulaganja u gospodarstvo koja su usmjerena podizanju vrijednosti, prema novim zapošljavanjima su više nego dobrodošla", istaknuo je ministar.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić, pak, istaknuo je da se politički nemir pokušava prenijeti u gospodarstvo.

"Ovo je situacija koja je politički kritična; nemir se pokušava prenijeti u gospodarstvo. No, vi ste prošli već više ministara i više Vlada i još uvijek poslujete, unaprijeđujete poslovanje", poručio je Panenić sudionicima konferencije te dodao kako je svjestan da je stabilnost propisa i njihovo pozitivno unaprjeđenje ono što zanima investitore, kao i stvaranje još boljeg okruženja za ulaganje.

Kazao je i kako bi se na ovotjednoj sjednici Vladi trebao naći zakon o javnoj nabavi. Najavio je i organizacijsko restrukturiranje Agencije za investicije i konkurentnost te udvostručenje njezina proračuna.

Predsjednik Udruženja stranih ulagača i predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska Mladen Fogec ocijenio je da je potencijal koji postoji u Hrvatskoj što se tiče ulaganja jako velik. "Sadašnja politička situacija, relativno nestabilna, ne odgovara nam baš previše, ali mislim da se u budućnosti mora odvojiti politika od stranih ulaganja i generalno gospodarstva", rekao je.

Naveo je primjer Makedonije, u kojoj je politička situacija puno nestabilnija nego u Hrvatskoj, ali napreduje puno brže u pogledu stranih ulaganja i ukupnog gospodarstva.

Fogec smatra da je problem u Hrvatskoj i mentalitet. "Ne trebamo toliko biti okupirani politikom. Bavimo se gospodarstvom i ulaganjima, nije bitno jesu li strana ili domaća", poručio je Fogec.

Komentirajte prvi

New Report

Close