Marić o turizmu: Nije sve u visini PDV-a i porezima

Autor: Marija Crnjak , 05. srpanj 2018. u 22:00
Traže 10% PDV-a za smještaj i ugostiteljstvo, Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Važeća stopa za paušalce u turizmu iz 2005. računala se na bazi 35 noćenja po krevetu, po 100 kuna.

Predstavnici turističkog sektora u četvrtak nisu doznali hoće li im Vlada u novoj poreznoj reformi udovoljiti i smanjiti međustopu PDV-a za usluge smještaja i ugostiteljstva na 10 posto. Gostujući na okruglom stolu o utjecaju porezne politike na razvoj turizma u organizaciji nove Hrvatske udruge turizma (HUT) i Hrvatske udruge poslodavaca, ministar financija Zdravko Marić poručio im je tek da nije sve u visini PDV-a.

“Porezni sustav ne može biti rješenje svih problema, a usporedba s drugim zemljama često nije primjerena jer svaka zemlja ima vlastiti sustav i razloge za određena porezna opterećenja”, kazao je Marić. Ponovio je da nacrt porezne reforme planiraju u javnu raspravu pustiti tijekom srpnja, Marić je kazao da se očekuje pojednostavljenje i smanjenje administracije. Spomenuvši da se paušal u turizmu nije mijenjao od njegova uvođenja, otkad su znatno porasli prihodi u obiteljskom smještaju, dao je naslutiti da će biti promjena u ovom segmentu, no nije želio iznositi detalje.

“Imamo 86 tisuća privatnih iznajmljivača. Paušal smo uveli 2005. godine na bazi od prosječno 35 noćenja po krevetu po prosječnoj cijeni od 100 kuna. Danas je 2018. i značajno drukčija situacija”, pojasnio je Marić.

Ovo je bio prvi javni istup udruge HUT čiji je direktor Veljko Ostojić ponovio da turizam u Hrvatskoj ima najveće stope PDV-a na Mediteranu. Analize kažu da bi smanjenje stope na 10 posto značio pola milijarde eura više investicija.

Komentirajte prvi

New Report

Close