Srušen kartel: Marić ide protiv AZTN-a, V Grupa ‘važe’, Bilić-Erić zasad neće u akciju

Autor: Saša Paparella , 15. veljača 2018. u 14:23
Foto: Zdravko Prša, direktor V Grupe

Ustavni sud ukinuo rješenje kojim je AZTN s 5,3 mil. kuna kaznio sedam zaštitarskih tvrtki zbog navodnog kartela.

Nakon što je Ustavni sud RH ukinuo rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) iz ožujka 2015. kao i presudu Visokog upravnog suda iz travnja 2016., a kojim je zbog navodnog kartela s ukupno 5,3 milijuna kuna kažnjeno sedam vodećih domaćih zaštitarskih tvrtki, neke od tih tvrtki sada najavljuju tužbu.

Postupak je AZTN inicirao temeljem napisa o sastanku poslodavaca u zaštitarstvu objavljenog u časopisu Zaštita, a na kojem je navodno dogovorena minimalna cijena usluga od 32,52 kune po satu.  Zaštitarima su određene kazne proporcionalno godišnjem prihodu pa je najviše, 1,3 milijuna kuna, morao platiti Sokol Marić, a nešto manje Securitas Hrvatska (milijun kn), AKD-Zaštita (905.000 kn), Klemm Sigurnost (657.000 kn), Bilić-Erić (942.000 kn), V Grupa (289.000 kn) i Arsenal-Ivezić (171.000 kn). 

Zaštitari su se potom žalili Visokom upravnom sudu, koji im je potvrdio kaznu, nakon čega neki od njih podnose ustavnu tužbu. Ustavni sud RH sada je dao zaštitarima za pravo i predmet je vraćen AZTN-u na ponovni postupak jer su "Agencija i Visoki upravni sud propustili razmotriti sve činjenične i pravne elemente koji su mjerodavni za donošenje odluke", navodi se u odluci koju potpisuje Ingrid Antičević Marinović.

 

289 tisuća

kuna morala je po rješenju AZTN-a platiti V Grupa

"Očekivali smo ovakvu odluku jer na sastanku skupine zaštitara nije bilo ni riječi o kartelu. Karteli djeluju tajno, a naš je sastanak bio javan, održan na inicijativu uredništva časopisa Zaštita. Bili su nazočni i novinari, koji su o tome izvijestili javnost.  Osim toga, u to je vrijeme jedini propisani kriterij za prihvaćanje nečije ponude u poslu s državnim institucijama bila najniža cijena, pa nema logike da zajedno dogovaramo minimalnu cijenu", rekao nam je Zlatko Marić, vlasnik tvrtke Sokol Marić. 

Vođeno bez dokaza
Kaže da je na tom neformalnom sastanku glavna tema bila s kolikom cijenom može pokriti trošak rada, "a što ne znači da je dogovorena minimalna cijena usluge".  Zato Marić sada najavljuje kaznene prijave protiv odgovornih osoba u AZTN-u zbog nanošenja štete ugledu njegove tvrtke. "Jako je nezgodno kad vaši potencijalni poslovni partneri na internetu nađu podatak kako ste se udružili u kartel. AZTN nije dobro odradio svoj posao, a predsjednik vijeća je i prije objavljivanja odluke gostujući u dnevniku HRT-a rekao da će zaštitari biti kažnjeni.

Sam postupak uopće nisu vodili članovi vijeća koji su donijeli rješenje, nego njihovi suradnici. Čini mi se da ta agencija na silu želi nekoga kazniti, a kasnije im ta rješenja na sudu padaju", podsjeća Zlatko Marić, te dodaje – "nakon propasti Agrokora i Konzuma, više ne vidim neki osobiti smisao postojanja AZTN-a." Ustavnu tužbu u ovom je slučaju podnijela i zaštitarska tvrtka Bilić-Erić. "Odlukom Ustavnog suda RH potvrđeno je da su  AZTN i Visoki Upravni sud RH donijeli neosnovane, nezakonite te, kako je sada potvrđeno, i neustavne odluke.

Ta je odluka rezultat dugotrajne borbe tuženika u ovom postupku koji su dokazivali da je postupak vođen bez dokaza i bez mogućnosti za pravičnim suđenjem, kako bi se samovoljno naplatila enormno visoka upravno kaznena mjera AZTN-a za navodne protupravne radnje. U ovoj fazi postupka nećemo podizati kaznenu prijavu protiv te agencije", rečeno nam je u tvrtki Bilić-Erić.  

Negativna reputacija 
Odgovor smo dobili i u V Grupi. "Odluka Ustavnog suda RH potvrđuje nestručnost i nekompetentnost AZTN-a i nerazumijevanje razlike između minimalne cijene rada i minimalne cijene usluge zaštitarskog radnog sata. Trenutačno ovlašteni odvjetnički uredi tvrtke V Grupa d.o.o. razmatraju opcije kaznene prijave zbog nanošenja direktne štete tekućem poslovanju, obzirom na negativnu reputaciju bombastično nazvanog kartela, te veličinu plaćene kazne. Iskoristit ćemo ovu odluku za konačno rješavanje strukovne komore u prijedlogu novog zakona o privatnoj zaštiti kroz strukovno udruženje zaštitnih i istražnih djelatnosti pri HGK, te unutar Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o privatnoj zaštiti", kažu u V Grupi. 

"Upoznati smo i zadovoljni odlukom Ustavnog suda RH, te vam mogu potvrditi kakoćemo svakako tražiti povrat uplaćene kazne određene ovom neutemeljenom optužbom. Što se tiče moguće prijave protiv AZTN-a, razmotrit ćemo opcije po ovom slučaju te dati Skupštini AKD Zaštite na odlušivanje o daljnjem postupanju", glasio je odgovor iz AKD Zaštite.

 

Ante Franičević, predsjednik Uprave AKD Zaštite

"upoznati smo i zadovoljni odlukom Ustavnog suda RH, te mogu potvrditi kako ćemo svakako tražiti povrat uplaćene kazne određene ovom neutemeljenom optužbom. Što se tiče moguće prijave protiv AZTN-a, razmotrii ćcmo opcije po ovom slučaju te dati Skupštini AKD Zaštite na odlučivanje o daljnjem postupanju".

U AZTN-u nam je rečeno kako zasad ne mogu komentirati slučaj, jer još nisu zaprimili odluku Ustavnog suda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close