Marić i Vujčić s kreditorima u Washingtonu

Autor: Ana Blašković , 11. travanj 2019. u 22:00
Ministru Z. Mariću dospijevaju dvije obveznice u studenom/Davor Puklavec/PIXSELL

U metropoli SAD-a redovno okupljanje članica MMF-a i Svjetske banke.

Na proljetnoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u Washingtonu sudjeluje i izaslanstvo Hrvatske u kojem su, među ostalima, ministar financija Zdravko Marić, guverner HNB-a Boris Vujčić te zamjenica guvernera Sandra Švaljek.

Iako je to redovno godišnje okupljanje članica, bit će to prilika za susrete s lepezom stranih kreditora pred koje Marić dolazi s adutom koji ranije nije imao – vraćenim investicijskim rejtingom.

Važan je to signal budući da posla s refinanciranjem državnog duga još ima u ostatku godine. U studenom dospijevaju dvije obveznice; milijarda eura na domaćem tržištu te 1,5 milijardi dolara euroobveznica koje kotiraju u Luxembourgu.

Hrvatsko izaslanstvo sastat će se potpredsjednikom SB-a za Europu i Centralnu Aziju Cyrilom Mullerom te izvršnim direktorom Koenom Davidseom, a razgovarat će se o pripremi novog Okvira o suradnji do 2024., daljnjim aktivnostima na pripremi i odobravanju novih projekata te projektima u provedbi.

Na rasporedu su i sastanci s MMF-om, Azijskom infrastrukturnom investicijskom bankom, Inter-američkom bankom za razvoj, EBRD-om, EIB-om te drugim bankama. Skupština završava u nedjelju 14. travnja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close