Marić: Arbitražu je još moguće izbjeći

Autor: Poslovni dnevnik , 26. rujan 2016. u 21:59
Tehnički ministar financija Z. Marić optimističan je oko pregovora s bankama/Željko Lukunić/PIXSELL

Repovi konverzije.

Zdravko Marić, tehnički ministar financija, istaknuo je u ponedjeljak da još uvijek misli da je kroz razgovore i dogovor s bankama moguće izbjeći "nepotrebne sudske, arbitražne i ostale troškove" zbog najavljenih tužbi banaka zbog konverzije kredita u švicarskom franku.

"Mislim da treba svakako pokušati i vidjeti da li je moguće kroz razgovore i dogovor izbjeći nepotrebne sudske, arbitražne i ostale troškove, kamate i slično. Ali to je sve stvar koju ćemo vidjeti u danima koji slijede", izjavio je Marić uoči još jedne runde pregovora o formiranju nove vlade. Odgovarajući na pitanja novinara vidi li taj problem kao "novu Inu", kako na njega gledaju u Mostu, Marić je kazao da takve tužbe uvijek imaju posljedice. "Čim smo na nekom međunarodnom sudu to ima neke svoje dalekosežne konotacije, ne samo financijske nego i reputacijske i ostale. I dalje mislim da je moguće pronaći određeno rješenje bez toga, ali dozvolite da vidimo kroz te razgovore hoćemo li biti uspješni", rekao je.

Najavio je da će odgovor Vlade Europskoj komisiji na tu temu biti poslan do kraja ovog tjedna, odnosno 30. rujna. Na pitanja o pregovorima sa sindikatima o povećanju plaća, Marić je istaknuo da "u samom sporazumu postoji čitav niz odredbi koje imaju značajan fiskalni efekt". "Obzirom na fiskalna ograničenja, proračunski deficit i dug moraju ići prema dolje. To su nužni preduvjeti da Hrvatska izađe iz procedure prekomjernog deficita i da popravimo rejting te snizimo cijenu duga", zaključio je Marić rekavši da se s Mostom o tome još nije razgovaralo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close