Mariborska banka rješava se vila i zemljišta u Hrvatskoj za 76 milijuna eura

Autor: Ante Pavić , 07. prosinac 2014. u 22:00
'Ne povlačimo se, prodajemo neka potraživanja u želji da budući vlasnici brže završe projekte', kažu u banci

Projekti šaroliki: od 22 kuće za odmor u Istri, preko Croatia factoringa do zemljišta u Zadru za 25 milijuna eura.

Nova kreditna banka Maribor (NKBM) prodaje svoj problematični nekretninski posao u Hrvatskoj koji je prije dvije godine rezultirao istragama protiv čelnih ljudi banke zbog pronevjere nekoliko desetaka milijuna eura.

Riječ je o devet, većinom nikada završenih projekata za koje NKBM sada preko javnog natječaja traži od zainteresiranih da otkupe tražbine ili poslovne udjele za ukupno 76 milijuna eura. Iz NKBM-a su na upit Poslovnog dnevnika odgovorili da to ne znači da se povlače iz Hrvatske. "Ovaj put prodajemo neka potraživanja u želji da budući vlasnici brže završe projekte", kažu u NKBM-u. 

Zadarski dragulj 
Na bubnju su se našli šaroliki projekti: od završene 22 kuće za odmor u Štokovcima u Istri u vlasništvu tvrtke Sanus aqua za 5,8 milijuna eura pa do Croatia factoringa za 10,7 milijuna kuna i zemljišta Jadran investa veličine 65.553 četvorna metara s 30 parkirališnih mjesta u zadarskom naselju Višnjik, gdje je tvrtka već izgradila nekoliko stambenih zgrada s ukupno 270 stanova i 38 poslovnih prostora. Udjel u Jadran investu prodaje se za 7,1 milijun eura. Na mjestu predsjednika Uprave je Mladen Ninčević, koji drži čelnu poziciju i u Projektu horizont, koji NKBM također prodaje za 2,8 milijuna eura. Kako stoji u javnom pozivu, riječ je o zemljištu od 26.010 kvadrata na kojemu su također trebale niknuti stambene zgrade.

 

30milijuna

eura izvučeno je iz Nove kreditne banke Maribor

Zadarsko područje, koje je inače bilo nekretninski raj za mnoge sumnjive poslove, bilo je posebno interesantno i NKBM-u, pa za 24,8 milijune eura prodaje i Zadar projekt, tvrtku prijavljenu u Zagrebu koja raspolaže s 29.277 kvadrata zemljišta u Zadru rezerviranoga za stanove. To je, čini se, i najveći dragulj u NKBM-ovu portfelju jer mu je istaknuta vrijednost od 24,8 milijuna eura. Na prodaju je i Ljoka projekt, uređeno zemljište veličine 34 tisuće četvornih  metara za apartmane i marinu u turističkoj zoni na Ugljanu. Zajedno s tim otočnim zemljištem prodaje se i poljoprivredno zemljište u Omsici pokraj Gračaca veličine 113 tisuća kvadrata. Ukupna vrijednost im je 6,5 milijuna eura. Prodaje se i zemljište u Bujama te u Vukovaru, kao i projekt Adria Lux, u sklopu kojega je zemljište u Zatonu od 45 tisuća kvadrata vrijedno nešto više od 10 milijuna eura.

Model izvlačenja novca 
Banka se prodajom napokon želi riješiti tereta koji ju je koštao reputacije, mnogo novca i policijske istrage koja se protegla od Slovenije do Hrvatske. U akciji slovenske policije kojoj su se 2012. godine pridružili i hrvatski istražitelji pritvoreno je više ljudi, među ostalim, bivši direktor NKBM-a Matjaž Kovačić. Slovenska televizija u proljeće ove godine objavila je kako je u posao bio umiješan i bivši slovenski premijer Janez Janša. Izvlačenje novca funkcioniralo je tako da je mariborska banka za poslove s nekretninama u Hrvatskoj registrirala tvrtku KBM Projekt, a onda je od 2006. do 2009. godine tvrtkama iz grupacije Nomia u vlasništvu Zagrepčanke Vlatke Matić, kao i poduzećima Maslina, Kolbiko i Lagosta, za kupnju nekretnina davala kredite ukupne vrijednosti 53,9 milijuna eura.

Nakon kupnji parcela novcem NKBM-a tvrtke su javnost obavještavale kako kreću u vrlo ambiciozne projekte. Sve te parcele kasnije bi kupio KBM Projekt, koji ih je preplaćivao i preuzimao sumnjiva poduzeća koja je prije financirala mariborska banka. Vrijednost zemljišta već je 2010. godine bila smanjena na 38 milijuna eura, a do danas je iz banke tako izvučeno više od 30 milijuna eura, koji su uglavnom završili na inozemnim računima u vlasništvu slovenskih državljana. 

Što prodaju?

  • Ljoka projekt, Ugljan
  • Croatia farctoring, Zagreb
  • Bonum, Buje
  • Samo, Vukovar
  • Jadran Invest, Zadar
  • Projekt Horizont, Zadar
  • Adria lux, Zaton
  • Sanus aqua, Istra
  • Zadar projekt, Zagreb

Komentirajte prvi

New Report

Close