Maras uvjeren da će novi subvencionirani mikrokrediti ‘brzo planuti’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. rujan 2014. u 12:09
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Novac za subvencije je osiguran, kazao je Maras na današnjem susretu s novinarima u Ministarstvu.

Novi program mikrokreditiranja sa subvencioniranim kamatama "Kreditom do uspjeha 2014" trebao bi malim i srednjim poduzetnicima te obrtima biti dostupan već od ovogodišnjeg studenog, najavio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji je uvjeren da će ti krediti 'brzo planuti'.

Riječ je o kreditnom programu koji je na prošlotjednoj sjednici prihvatila hrvatska Vlada, s ciljem lakšeg financiranja poslovanja poduzetnika i poboljšanja njihove likvidnosti.

U sklopu programa su dvije kreditne linije, za konkurentnost i za likvidnost, s ukupno planiranim kreditnim potencijalom od 2,8 milijardi kuna za ukupno otprilike 2.000 kredita, te s planiranim iznosom subvencija od 133,5 milijuna kuna od 2015. do 2025.

Novac za subvencije je osiguran, kazao je Maras na današnjem susretu s novinarima u Ministarstvu, a smatra i da su u tom programu krediti i uvjeti povoljniji te da takvih, posebno za likvidnost, nema na hrvatskom tržištu.

Time se planira 'ubaciti' novac u male firme koje su u problemima, kako bi im se pomoglo da ih premoste, ali i potaknuti poslovne banke na mikrokreditiranje, koje je na hrvatskom tržištu relativno slabo, pojasnio je Maras.

S tim kreditima, u kojima kamate subvencionira država odnosno županije i Grad Zagreb, manje je rizika, a i to što jamstva daje Hamag/Bicro, znači da će na njih biti 'navala' i da će brzo 'planuti', uvjeren je Maras.

U taj će se program uključiti sve poslovne banke odnosno razgovarat će se, kako je kazao, samo s onima koje ponude nominalnu kamatnu stopu do najviše 7 do 8 posto, kako bi sa subvencijama kamate za krajnje korisnike bile od mogućih 2 pa do 4 posto.

Od ukupnih oko 2.000 kredita koji bi se odobrili u tom programu, najviše ili 1.500 bit će za uspješnost poslovanja odnosno likvidnost. Očekuje se da će oni prvi i 'planuti', jer se osim subvencionirane kamate nudi i jamstvo Hamag Bicroa do 80 posto iznosa kredita.

To su krediti za likvidnost (iz linije "Kreditom do uspješnog poslovanja") koje će moći tražiti sva mala i srednja poduzeća za, kako je rečeno, 'što god hoće', u visini od 30 do 200 tisuća kuna te uz subvencioniranje kamate od 5 postotnih poena, što osigurava Ministarstvo poduzetništva i obrta, pa bi za korisnike kamatna stopa bila 3 posto.

Rok otplate tih kredita je do 4 godine, poček do 6 mjeseci, a banke će biti te koje će selekcionirati i odobravati te kredite, dodao je Maras.

U drugoj liniji iz tog programa ("Kreditom do konkurentnosti"), kojom je planirano otprilike 500 kredita, za obrtna sredstva, kupnju nove opreme i/ili slično poduzetnici će moći tražiti od 100 tisuća kuna do 5 milijuna kuna, otplaćivati ga do 10 godina uz poček od 2 godine i kamatu od 3 posto za proizvodne i 4 posto za uslužne djelatnosti. I za njih Hamag Bicro nudi jamstvo do 50 posto iznosa kredita, a osim Ministarstva, i županije se mogu uključiti u subvencioniranje kamata.

Komentari (2)
Pogledajte sve


i mi se iskreno nadamo da će Maras brzo ispariti, nađite Vi veleumnici lovu koja je planula kroz PSN

Lova ce planuti, samo pitanje je kome u dzep i pod kojim uvjetima… to je nazalost to.

Drzavna razvojna banka, koja trosi porezni novac, ne otkriva kome uopce i pod kojim uvjetima dake kredite.

i mi se iskreno nadamo da će Maras brzo ispariti, nađite Vi veleumnici lovu koja je planula kroz PSN

New Report

Close