Maras sazvao pa otkazao okrugli stol o sudbini HOK-a

Autor: Suzana Varošanec , 05. studeni 2013. u 10:22
Gordan Maras (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

Skup ‘Uloga komorskog sustava RH u razvoju gospodarstva’ otkazan zbog nepripremljenosti.

Ministarstvo poduzetništva i obrta, organizator Okruglog stola pod nazivom “Uloga komorskog sustava RH u razvoju gospodarstva“ u ponedjeljak se “proslavilo” hitnim sazivanjem i otkazivanjem istog događaja tako da su krenula pitanja u stilu “tko je izgubio kompas”. Prvo je iz ministarstva Gordana Marasa različitim sudionicima stigala pozivnica kojom se oni pozivaju na današnji događaj. Naime, okrugli stol trebao se danas održati u prostorijama tog resora, no on je na prečac otkazan. Praktički bez ikakvog obrazloženja sudionicima je netom nakon pozivnice stigao novi dopis da se okrugli stol odgađa. Čini se da će biti sazvan za 11. studenog.

Ne bi u tome bilo nikakvih posebnosti atipičnih za birokraciju i vrijednih spomena da je riječ o običnoj pogrešci u datumu. No, u pozadini se skriva, tvrde upućeni, pravi razlog, a to je da okrugli stol nije bio dobro pripremljen. Pokazatelj toga su, tvrde, prilično sadržajno različite pozivnice koje su u povodu istog događanja dobili predstavnici različitih institucija. Tako je primjerice Hrvatska udruga poslodavaca pozvana da sudjeluje na okruglom stolu s namjerom da se tako obilježi završnica javne rasprave o novom zakonskom prijedlogu o obrtu. “Namjera nam je na Okruglom stolu zaključiti javnu raspravu o prijedlogu zakona o obrtu te dati doprinos preispitivanju komorskog sustava kako bi ubuduće bio postavaljen na efikasnijim i zdravijim temeljima.” S druge strane, obrtnička komora dobila je kratko sročenu pozivnicu bez popratnog informativnog sadržaja. Poznavatelji tvrde da ministar Maras ne odustaje od neke vrste osobnog “rata” koji vodi sa predsjednikom HOK-a Dragutinom Ranogajcem, te da ministri njegove prijedlog o HOK-ovom dobrovoljnom članstvu ne podržavaju.

Na ministarskoj razini navodno je dogovoren generalni stav da se ide u smanjenje svih parafiskalnih nameta, pa tako i HOK-ove članarine i doprinosa u koordinaciji s nadležnim resorima. Iz obrtničke komore potvrdili su nisu dobili prijedlog Zakona o obrtu, iako su tvrde dobili poziv za Okrugli stol u kojem stoji “pozivnicu za sudjelovanje na okruglom stolu, koji će se održati 11. studenog 2013. u 10 sati, dobit ćete naknadno.”

Komentirajte prvi

New Report

Close