Maras: RH uz oznaku “made in Europe” traži i onu “made in Croatia”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. svibanj 2015. u 16:20
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Ministar Maras sudjelovao je na sastanku Vijeća za konkuretnost.

Hrvatska je među zemljama članicama koje traže da se kod označavanja podrijetla roba uz oznaku "proizvedeno u Europi" stavi i dodatna oznaka zemlje podrijetla za proizvode u pojedinim sektorima, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Ministar Maras sudjelovao je na sastanku Vijeća za konkuretnost, koje je raspravljalo o prijedlozima triju direktiva, a jedna od njih se odnosi na označavanje podrijetla roba.

"Nema suglasja među zemljama članicama u vezi s označavanjem podrijetla roba i o tome će se morati još neko vrijeme raspravljati. Hrvatsko je stajalište da proizvodi u određenim sektorima poput proizvodnje namještaja, kože, tekstila, igračaka, proizvodnje nakita, trebaju biti dodatno označeni i da uz oznaku 'made in Europe' nosi i oznaku zemlje odakle dolaze", rekao je novinarima ministar Maras.

Dodao je da takvo označavanje može biti od pomoći poznatim brendovima da lakše nađu kupce.

To pokazuje i studija koju je naručila Europska komisija, jer ljudi vole znati odakle dolaze proizvodi koje kupuju.

Označavanjem podrijetla proizvoda želi se pojačati sigurnost i zaštita kupaca. Komisija je predložila da se uvede obvezno označavanje umjesto dobrovoljnoga.

Komentirajte prvi

New Report

Close