Maras: “Posluživao sam predjela za Novu godinu u HOC Bjelolasica”

Autor: Marija Crnjak , 22. rujan 2013. u 15:35
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

“Ako rad hrvatskih komora koristi članovima, onda se komore u Hrvatskoj ne moraju brinuti da će izgubiti članstvo”, kaže Maras.

Gostujući u emisiji Nedjeljom u dva, ministar poduzetništva i obrta, te kandidat za predsjednika gradske organizacije SDP-a Gordan Maras potvrdio je namjeru da će ukinuti obvezu članstva u Obrtničkoj, ali i Hrvatskoj gospodarskoj komori, navodeći kako nije zadovoljan radom niti jedne od navedenih strukovnih organizacija koje imaju obvezno članstvo. 

"Hrvatska obrtnička komora ima 130 milijuna kuna godišnji proračun, a Hrvatska gospodarska komora 300 milijuna kuna. Njihov prihod čine članarine koje moraju plaćati sve tvrtke, odnosno obrtnici, a istodobno nismo zadovoljni njihovom potporom članstvu, odnosno razvoju obrtništva te gospodarstva. Stoga ću im omogućiti da se sami opredijele žele li biti članovi navedenih komora ili ne žele, i ovim putem pozivam ih da se opredijele", pojasnio je ministar Maras navodeći primjer Velike Britanije u kojoj je članstvo u komorama dobrovoljno.

"U Velikoj Britaniji u komorama ima milijun tvrtki dobrovoljnih članova koji plaćaju članarinu i zauzvrat dobivaju brojne beneficije, izlazak na tržišta. Oni se ne udružuju zato da predsjednik obrtničke komore ima naknadu od 10 tisuća kuna, ili da su u Komori plaće 13 tisuća kuna bruto, nego zato da imaju konkretne rezultate. Ako je tako kako tvrde u komorama, da njihov rad koristi članovima, onda se komore u Hrvatskoj ne moraju brinuti da će izgubiti članstvo", kaže Maras.

Ministar je komentirao i aktualno stanje ukupnog duga države od 200 milijardi te proračunskog deficita zbog kojeg se unatoč najavama mora ići u rebalans, priznajući da je Vlada neke stvari mogla bolje napraviti.

"Podbacili smo u nekim stvarima. Možda smo prvu godinu dana trebali ići oštrije u rezove koje je sad znatno teže napraviti, no to su teške odluke, zbog opasnosti da se zbog rezova u plaćama smanji potrošnja", kaže Maras. Ministar je odgovorio i na kritike javnosti da nema dovoljno poduzetničkog iskustva da bi bio ministar poduzetništva, navodeći da je u nekoliko navrata bio na odgovornim funkcijama u tvrtkama čije je poslovanje ovisilo o prihodu ostvarenom na tržištu. 

U svoje poduzetničko iskustvo Maras je tako naveo i kratak angažman u Hrvatskom olimpijskom centru Bjelolasica, gdje je kao financijski direktor radio svašta, pa i posluživao goste za Novu godinu i slagao te posluživao predjela.

Komentirajući rezultate lokalnih izbora na kojima je SDP-ov kandidat u Zagrebu Rajko Ostojić doživio poraz, Maras je za neuspjeh okrivio šefa GO stranke Davora Bernardića, koji je sam trebao biti kandidat za gradonačelnika. Maras je danas po prvi put javno najavio i da će se kandidirati na izborima za gradonačelnika 2017. godine. 

Komentari (19)
Pogledajte sve


Maras: "Posluživao sam predjela za Novu godinu u HOC Bjelolasica"

da je Bog dao da si na tome ostao. Uz dužno pođštovanje konobarskoj profesiji, to ti je krajnji domet. Nisam doduše siguran da te ne bi bacili u praonu suđa…


sada bar znamo tko je otjerao i posljednje goste sa Bjelolasice,

što se tiče praone suđa, nigdje se ne spominje što je radio po završetku dočeka,
možda je ipak bio na pravom mjestu koje mu pripada

Naježio sam se.[emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh]


Maras je tipični mali zeleni aparatiček….podsjeća me na nekadašnjeg bravara koji je kuhao ukradenu svinjsku glavu….

@ miroks ,
je , u pravu si.
I svi su dobili proljev.

Maras: “Posluživao sam predjela za Novu godinu u HOC Bjelolasica”

da je Bog dao da si na tome ostao. Uz dužno pođštovanje konobarskoj profesiji, to ti je krajnji domet. Nisam doduše siguran da te ne bi bacili u praonu suđa…

New Report

Close