Sumnjiv natječaj: Zakinuti poduzetnici ukazali na Marasovu aljkavost!

Autor: Marija Brnić , 18. studeni 2013. u 13:42
Zakinuti poduzetnici ukazali na aljkavost Ministarstva poduzetništva i obrta

Mimo kriterija, tvrtka Delminium J.I.M. potpisala je ugovor s Marasovim ministarstvom iako je godinu završila s gubicima.

Niti dva tjedna od kada su u Ministarstvu poduzetništva i obrta svečano potpisivani ugovori s odabranim poduzetnicima na javnom pozivu za pripremu projektnih prijedloga za Europski fond za regionalni razvoj, i to onima koji su, kako je rečeno, uspješno prošli evaluacijski proces, ispostavilo se da se dogodila u najmanju ruku čudna pogreška, zbog koje Ministarstvo s nekima od poduzetnika mora raskinuti ugovor.

 

227poduzetnika

prijavilo se na natječaj, 107 je zadovoljilo kriterije a ugovor je potpisan s njih 19

Riječ je, naime, o natječaju na kojemu se novac poduzetnicima ne dodjeljuje izravno, već im se financira tehnička pomoć stručnjaka koji će ih konzultirati u pripremi projektne dokumentacije za natjecanje za bespovratna sredstva iz strukturnih fondova EU. Drugim riječima, Ministarstvo poduzetništva je preuzelo ulogu dobrotvora koji najboljima među najboljima financira ukupno 418 radnih dana stručnjaka za EU projekte, odnosno 22 dana po poduzetniku. Vrijednost tih usluga procijenjuje se na 335 tisuća eura ili oko 2,5 milijuna kuna. Interes poduzetnika iskazan za ovu uslugu bio je velik, jer im, kako kažu, stručna pomoć koju si u današnjim okolnostima teško mogu sami priuštiti, otvara vrata za dobivanje sredstava iz Strukturnih fondova. Na natječaj Ministarstva, kako je prigodom potpisivanja ugovora istaknuo sam ministar Gordan Maras, prijavilo se 227 poduzetnika, od kojih je 107 zadovoljilo kriterije administrativne provjere, a među kojima je na koncu odabrano njih tek 19 s kojima su ugovori i sklopljeni.

No, upravo među tih 19 odabranih pokazalo se da neki nisu udovoljili temeljne kriterije da bi se njihove projekte dalje razmatralo. Jedan od osnovnih kriterija, koje je u proteklom razdbolju uveo i promovirao kao bezuvjetan upravo ministar Maras, uredno je poslovanje poduzetnika, što podrazumijeva pozitivno poslovanje bez gubitaka, te redovito plaćanje obveza državi i radnicima. Pokazalo se, međutim, a na to su nam ukazali sami poduzetnici koji su sudjelovali na natječaju Ministarstva, da zagrebačka tvrtka Delminium J.I.M. nema pozitivan financijski saldo u prošloj godini. Tvrtka je prema podacima iz financijskog izviješća koje je predala Financijskoj agenciji, prošlu godinu završila s gubitkom od 316 tisuća kuna, a prema podacima Poslovna.hr, trenutačno je u blokadi. 

 

8,5milijuna

kuna vrijedan je projekt tvrtke Delminium J.I.M.

Stvarno stanje
Ukazali smo na ovaj slučaj Ministarstvu poduzetništva i zatražili pojašnjenje, a odgovoreno nam je kako je "uvidom u dokumentaciju i provjerom poduzeća Delminium J.I.M. d.o.o. utvrđeno da dostavljeni navodi u dokumentaciji prijavitelja u dijelu koji se odnosi na poslovanje poduzeća u prethodnoj godini ne odgovaraju stvarnom stanju". Sukladno tome, poručili su iz Ministarstva, pokrenut će se proces raskida ugovora s poduzećem Delminium J.I.M. d.o.o. Tvrtka se, inače, bavi uslugama u hotelskom biznisu, a na natječaj je kandidirala projekt rekonstrukcije i nadogradnje hotela vrijedan 8,5 milijuna kuna.  Sam slučaj iz Ministarstva poduzetništva nisu željeli komentirati, a odgovor nisu dali niti na pitanje hoće li nadomjestiti eliminiranu tvrtku nekim od poduzetnika koji su bili visko ocijenjeni u postupku odabira. No, u uvjetima gospodarske krize i svih negativnih događanja koja opterećuju i koče poslovni sektor, poduzetnici će, što ukazuje i ovaj slučaj, pomno motriti sve ostale procese pomaganja poduzetnicima koje provodi Marasovo, ali i ostala ministarstva. Ovaj konkretan projekt pružanja stručne pomoći po mnogima je od početka diskutabilan. 

Nepoznati stručnjaci 
Riječ je o usluzi koju Ministarstvo pruža u okviru projekta SMEPASS II, koji se provodi u sklopu Operativnog programa za regionalnu konkurentnost, čiji je korisnik Ministarstvo poduzetništva. No poduzetnici su već problematizirali potencijalno protežiranje onih poduzetnika kojima se sufinancira izrada projekta i prednost pred ostalim poduzetnicima koji će konkuritati za sredstva na natječajima Ministarstvo poduzetništva. Posebice će, poručuju, biti sumnjivo ako u ocjeni projekata budu sudjelovali isti evaluatori koji su pružali usluge savjetovanja. Tko su stručnjaci, dosad nije bilo poznato i Ministarstvo će, poručuju, o takvim malim i bitnim elementima itekako morati voditi računa želi li potvrditi dobronamjernost i transparentnost svog rada. Jer, sam ministar na potpisivanju ih je pozvao da se natječju za potpore jačanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, za koje će natječaj biti objavljen u prosincu, a na kojemu će im biti dostupne pojedinačne potpore čak do 3,5 mil. eura.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Ako si ugovorio rok plaćanja od 60 dana, stisni ovrhu i naplati se.
Ili se ne želiš zamjeriti? E jbg, ne možeš biti jeben i jebat. Isto kako ti kreditiraš svoje kupce, tako tebe kreditiraju tvoji radnici i tvoji dobavljači. Ili želiš reći da sve plaćaš avansno?
Nadalje, nisi ti investriao u nove tehnologije jer si filantrop i želiš pomoći državnom proračunu, već zato što od toga očekuješ dva milijuna nazad.
Ako nisi sposoban plaćati svoje obveze i upravljati svojim potraživanja onda nemoj biti poduzetnik.

Znači moja je krivnja što sam povjerovao u Zakon o fiskalnoj disciplini te očekivao da se plati u ugovorenom roku od 60 dana jer je sve drugo protivzakonito ? Osim toga ako je moja obveza da imam dovoljno obrtnog kapitala, nije istovremeno i moja obveza da posuđujem sredstva kako bih kreditirao državni proračun… zar nije dovoljno što sam investirao preko milijun kn u razvoj tehnolgije jedinstvene u ovom dijelu svijeta pa sad previše tražim da mi dobrostojeći državni konnglomerati plate ono što smo dogovorili ili bar da mi potpišu ugovor o cesiji a što im je navodno također zabranjeno…

Pa ako si u blokadi, naravno da nitko neće htjeti raditi s tobom i to je dobar kriterij poslovanja.
To što ti netko nije platio je tvoj problem, a uostalom sam se moraš brinuti o obrtnom kapitalu koji ti je potreban. Smatram neozbiljno svaku firmu koja si dopušta ulazak u blokadu i takvima ili ne bih prodao robu/uslugu ili bi tražio avansno plaćanje uz ne spominjanje mojeg imena kao njegovog dobavljača.

Druga stvar je prikazivanje minusa u RDG-u, koji ne bi trebao biti eliminacijski faktor za državne potpore.

Ministarstvo je nešto napravilo na osnovi krivotvorenih podataka? Ma nije moguće! Nagradite krivotvoritelje i smjenite ministra! Ovo treba patentirati kao “Izvornu hrvatsku logiku”.

New Report

Close