Maras: Nagodinu sigurno gospodarski rast

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. srpanj 2014. u 13:42
Foto: Jurica Gaolić / Pixsell

Gordan Maras rekao je da će sljedeća godina sigurno donijeti pozitivne trendove i rast gospodarstva.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je danas da će sljedeća godina sigurno donijeti pozitivne trendove i rast gospodarstva.

Hrvatsko gospodarstvo, po njegovoj bi ocjeni iznijetoj na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio gradnju Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe, nagodinu moglo rasti po stopi od blizu dva posto.

U prilog tome Maras je nabrojao aktivnosti raznih ministarstava kao što su raspisivanje natječaja Ministarstva poduzetništva i obrta za konkurentnost vrijednog 255 milijuna kuna, gdje je izabrano trideset projekata koji će, kaže Maras, generirati gotovo 500 milijuna kuna investicija.

Spomenuo je i aktivnosti Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture u obnovi i modernizaciji zračnih luka Zagreb i Dubrovnik te ulaganja u željezničku infrastrukturu.

Dodao je da će u listopadu ili studenom biti raspisan niz natječaja za sredstva EU-a, primjerice onaj vrijedan 150 milijuna eura za potpore za ulaganja u modernizaciju i razvoj novih proizvoda i usluga za male poduzetnike u turizmu i proizvodnji.

Najavio je i natječaj za poduzetničku infrastrukturu u vrijednosti 80 milijuna eura.

Sljedeće godine, dodao je, očekuje se i isporuka nekoliko brodova iz hrvatskih brodogradilišta, gdje su iznosi ugovora veći od 50 milijuna dolara.

"Znači, sljedeća godina bit će sigurno godina gospodarskog rasta i to ne oko nule, nego vjerujem, bliže dva postotna poena i to ljudi koji prate trendove u izvozu i rastu industrijske proizvodnje znaju", kaže Maras.

Što se tiče kreditnog rejtinga, kaže da Hrvatsku očekuje daljnja konsolidacija i kontrola deficita te rebalans proračuna, vjerojatno u rujnu. Drži bitnim da agencije unatoč generalno lošoj ocjeni kreditnog rejtinga, hrvatske perspektive drže pozitivnim.

Na novinarsku primjedbu da je Vlada daleko od realizacije obećanja o desecima tisuća novih radnih mjesta, Maras je podsjetio da je broj nezaposlenih pao ispod 300 tisuća i ocijenio da to nije samo zbog turističke sezone.

Upitan za komentar najnovijeg razvoja situacije oko pregovora Vlade i MOL-a o Ini, rekao je da Vlada mora štititi nacionalni interes i naći najbolje moguće rješenja s trenutnim partnerom.

Jučer smo čuli, kaže Maras, da MOL želi ostati u Ini, ali to mora pokazati i na djelu – kroz investicije.

"Ako partner, odnosno MOL, neće ili ne želi prodati dionice, ne možete ga natjerati. Znači, trebamo naći najbolje moguće rješenje koje je u interesu Republike Hrvatske – da se zaštiti kompanija i krene u značajnije investicije u Ini i nađe ono što je najbolje i za Hrvatsku i za MOL", kaže Maras.

Dodaje kako je uvjeren da će Vlada to uspjeti, bez prejudiciranja hoće li MOL ostati ili će doći novi strateški partner, ili će biti nešto treće.

"Dok se to ne dogovori i dok nemamo konačan stav, bolje o tome ne spekulirati, bez obzira je li to ili nije dobronamjerno", kaže Maras.

Na pitanje novinara postoji li oko vođenja pregovara s MOL-om suglasja SDP-a i HNS-a, odgovorio je potvrdno te dodao da je objema strankama prioritet zaštita nacionalnih interesa.

Kazao je da Vlada i SDP daju potporu ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku u zaštiti nacionalnih interesa i Ine, kako bi se mogla razvijati i kako bi Hrvatska od nje imala što više koristi.

Upitan ima li Vrdoljak potporu Vlade u pokušaju da vrati Inu u hrvatsko vlasništvo, odgovorio je da dok se ne dogovori što i kako je to realno učiniti, nema potreba o tome spekulirati u javnosti te ponovio da Vrdoljak ima potporu Vlade u zaštiti nacionalnih interesa.

Komentari (11)
Pogledajte sve

Ako je tako siguran u rast od 2 % zašto nije rekao da će napraviti hara-kiri ako neće biti rasta.

Nije podbacila turistička sezona.
Podbacila je SDP+HNS Kukuriku Vlada.
Sve su učinili da unište Hrvatsko gospodarstvo .
Dignuli su neke poreze (imamo 572 razna ) tako da imamo najveće poreze na svijetu.
Neke poreze su uveli i retroaktivno što nema nigdje na svijetu.
Uništili su gospodarstvo i sa fiskalizacijom , sada uviđaju da je naplata poreza sve manje.
Uništili su građevinski sektor stalno podgrijavajući uvođenje poreza na nekretnine.
Opljačkali su građane s tzv.“legalizacijom”.
Najavom uvođenja poreza na štednju uzrokovali su dizanje 1.900.000.000,00 sa štednje.
Opljačkali su građane s obavezom uvođenja tzv top.certifikatima.
Zadužili su Hrvatsku .
Spremaju se rasprodati Autoceste.
Spremaju se rasprodati tvrtke iz Državnog portfelja.
Uzrokovali su povećanje nezaposlenih što ćemo vidjeti za 2 mjeseca.
Uzrokovali su iseljavanje mladih i školovanih ……

veće šanse za rast ima njegova kosa

Buhtla si je umislio da je baba Vanga![emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh]

Isto to je mantrao i prošle godine!

New Report

Close