Maras: HGK još živi od poduzetnika, a ne za poduzetnike

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. srpanj 2015. u 15:13
Foto: Marko Jurinec / Pixsell

“Ne kažem da sada tamo ima kriminala, ali koristi previše nema”.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ocijenio je  kako se Hrvatska gospodarska komora (HGK) nije puno odmakla od vremena "kada je živjela od poduzetnika, a ne za poduzetnike".

Upitan za komentar optužnice koju je u srijedu USKOK podignuo protiv bivšeg dugogodišnjeg predsjednika HGK Nadana Vidoševića, Maras je odgovorio kako se ne bavi istražnim radnjama te da nije u to uključen.

"No, mislim da se Komora nije puno odmakla od vremena kada je i kako je živjela od poduzetnika, a ne za poduzetnike. Ne kažem da sada tamo ima kriminala, ali koristi previše nema", kazao je Maras nakon svečane akademije u povodu Dana Hrvatske obrtničke komore.

Dodao je i kako smatra da Komora mora zaraditi svaku kunu koju dobiva od hrvatskog poduzetnika, a da to u ovom trenutku ne čini.

"Još uvijek se više bavi politikom i time kako potrošiti poduzetnički novac, a ne time kako ga zaslužiti i njime ostvariti određene koristi. I to su ta, ja bi rekao nasljedstva komore, koja danas doživljava optužnicu predsjedniku od prije nekoliko godina", rekao je Maras.

Maras je potom pozvao HDZ da podrži njegovu inicijativu da članstvo u HGK bude dobrovoljno.

"Nadam se da će HDZ podržati moju inicijativu jer vidim da je (Tomislav) Karamarko rekao da žele smanjenje fiskalnih nameta, a moja je inicijativa još uvijek na stolu da članstvo u HGK bude dobrovoljno. Pozivam HDZ da podrži tu moju inicijativu i da bude uvjerljiv u svojim predizbornim nastupima", rekao je Maras.

Na novinarski upit što misli o dijelu mjera iz HDZ-ovog gospodarskog programa koje su dospjele u javnost, Maras je odgovorio da sve što je objavljeno ova Vlada već radi.

"Mislim da sve ono što su oni najavili ovih dana u okviru tog nazovi programa, jer ga nismo još vidjeli, mi u biti radimo. Porezno rasterećujemo gospodarstvo, parafiskalni su nameti 40 posto manji nego što su bili 2011. godine, omogućujemo ljudima veću sigurnost da rade, da brže i jednostavnije osnuju tvrtku, omogućujemo ljudima da neće morati ići van u London po novac, jer je Vlada prije dva tjedna donijela odluku da osnuje i napravi fond za start-upove u Hrvatskoj", rekao je ministar poduzetništva.

Znači, kazao je, u HDZ-u se "ponašaju kao da su otkrili toplu vodu. To se u Hrvatskoj već dešava, mi to ostvarujemo i rezultati toga se vide – Hrvatska je izašla iz recesije".

Pritom je kritizirao i autore programa, iz njemačkog Ifo instituta, rekavši kako je takav program "posljedica toga što su (u HDZ-u) angažirali stručnjake koji su očito specijalisti za Afriku, Zimbabve i te zemlje, pa su propustili vidjeti da ono što oni predlažu iz Njemačke, iz muenchenskog instituta, mi već radimo dvije tri godine".

"Da su pratili više Hrvatsku, a ne Zimbabve, vjerojatno bi to već uočili. I evo jedna preporuka HDZ-u ukoliko još nisu platili, da ni ne plate, odnosno da traže novce nazad, jer taj program šta su im navodno napravili u Njemačkoj očito nema prevelike koristi, to su sve mogli saznati besplatno u mom ministarstvu", zaključio je Maras.

Komentari (10)
Pogledajte sve

mislim da je najviše zbunjen, kada se ujutro pogleda u ogledalo i pomisli, bože, pa ja sam ministar u Hrvatskoj

A nu glave u prvoga poduzetnika u Rvata.


Po njemu bi onda trebali pozatvarati i sva Ministarstva i Agencije jer su i mnogi ministri i ravnatelji pa i bivši premijer Vlade u zatvoru ili su osuđeni. Pa to bi bilo super kad bi građane pitali hoće li takvoj državi plaćati porez, svi znamo kakav bi odgovor bio. Čovjek zaboravlja da je HGK institucija starija od 150 godina te da se neobvezatnim članstvom pretvara u HUP odnosno loby tijelo koje će raditi samo za one koji budu davali najviše članarine pritom zaboravljajući na male i srednje poduzetnike. Za članirinu od 40-atak kuna mjesečno HGK može pružiti puno toga samo treba nazvati i pitati ili pogledati na webu i gle vraga sve je besplatno osim onih stvari koje idu u državni proračun.

Konobar je ljut jer malo dobiva od HGK.

Kaj su se počeli uključivati zaposlenici komore koja je svojim (ne) djelovanjem srozala svoje ime i funkciju koju bi trebala obnašati!? Patetično!
Ako ta rekterska nakupina od komore čemu vrijedi neka se dokaže na tržištu! Ovako ju, s pravom, šutiraju i trećerazredni službenici!
Nazvao bih ih i pitao da li me/nas mogu poštedjeti svojih paušalnih iskaza u medijima i nepotrebnog trošenja otetoga novca!?

New Report

Close