Maras: Edukacijom jačati konkurentnost

Autor: Poslovni dnevnik , 16. travanj 2014. u 22:00
Ministar Gordan Maras/ Borna Filić/PIXSELL

Ministar na osnivanju novog centra.

Svi oni koji žele uspjeti na tržištu to ne mogu bez razvijanja novih proizvoda, ulaganja u inovacije te cjeloživotnog obrazovanja, jer se na taj način jača konkurentnost, izjavio je jučer ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na Danu otvorenih vrata Centra za aditivne tehnologije (CETeh).

Centar je osnovan u sklopu Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a cilj mu je postati vodeći regionalni centar za istraživanje, razvoj i primjenu aditivnih tehnologija povezujući znanost i gospodarstvo. CATeh je osnovan u sklopu projekta "Additive Technologies for the SMEs – AdTec SME" (aditivne tehnologije za mala i srednje velika poduzeća), koji sufinancira EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a vrijedan je oko 700 tisuća eura.Glavni cilj projekta, koji traje dvije godine, odnosno do kraja ožujka 2015., je povećati potencijal za konkurentnost i inovativnost hrvatskih malih i srednjih poduzeća u proizvodnom sektoru.

Aditivne tehnologije su jedno od rješenja koje omogućavaju dizajn i proizvodnju proizvoda od metala, keramike i polimera u kratkom vremenu, bez ograničenja u geometrijskoj kompleksnosti proizvoda, kazao je voditelj projekta Mladen Šercer.Centar pruža usluge izrade proizvoda od plastike i metala u raznim područjima primjene, kao i edukaciju potencijalnih korisnika. Ministar Maras je istaknuo kako ovakvi centri povezuju znanstveni sektor i gospodarstvo, što omogućava transfer znanja i tehnologije i malim poduzetnicima daje mogućnost da razvijaju svoje proizvode i da se educiraju. Dodaje kako Hrvatska mora ići prema tome da ulaže u znanost više od 3 posto BDP-a, jer bez konkurentnog gospodarstva utemeljenog na inovacijama, na kvalitetnom obrazovnom sustavu, nema kvalitetnog ni konkurentnog gospodarstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close