Mapa političkog rizika: Hrvatska i Bosna sigurnije za poslovanje, Srbiji prijeti nasilje

Thinkstock Thinkstock

Godišnja Mapa političkog rizika za 2013. vodeće globalne kompanije za upravljanje rizicima pokazuju ohrabrujuće trendove za investitore.

Godišnja Mapa političkog rizika za 2013. vodeće globalne kompanije za upravljanje rizicima i posredovanje u osiguranju Aon Risk Solutions pokazuju ohrabrujuće trendove za investitore identificirajući povećani broj zemalja kod kojih se izloženost političkom riziku smanjila u odnosu na prošlu godinu, priopćili su iz Aon Risk Solutionsa.

Više mjesto na Aonovoj ljestvici tako je ove godine zauzelo ukupno 13 zemalja (među kojima su i Crna Gora i Makedonija), dok su se u 2012. prema gore pomakle tek tri zemlje. Pozitivnom trendu pridonosi i smanjeni broj zemalja kod kojih je politički rizik povećan, pa je tako ove godine 13 zemalja palo na ljestvici u usporedbi s 21 zemljom 2012. godine.

Pozitivni pomaci zabilježeni su u više zemalja Srednje Azije i Kavkaza, među kojima su i Armenija i Azerbajdžan, koji odražavaju napore uložene u provođenje strukturnih reformi i privlačenje investicija.

Mapa detektira i zaokret na Bliskom Istoku. Ukupni politički rizik smanjio se u tri zemlje (Bahrein, Oman i UAE) koje su prošle godine imale najveći pad, što odražava stabilizaciju i diferencijaciju političkog rizika na području Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Tektonske promjene u Sjevernoj Africi koje su donijele smjene režima imale su destabilizirajuće učinke na države Zapadne Afrike, pa su tako Kamerun, Čad i Mali pali na ljestvici, kao i Alžir. Visoku razinu rizika dodatno pojačava uvoženje oružja i pobunjenika preko granica, stoga se predviđaju daljnja pogoršanja.

Hrvatska je ocijenjena kao zemlja u kojoj je politički rizik u 2013. umanjen u odnosu na dva parametra: pravni i regulatorni rizik te rizik da država ne ispuni svoje obveze prema kreditima i druge financijske obveze. Pozitivni pomak u potonjoj kategoriji dijelimo sa susjednom Bosnom.

Kada je riječ o opasnosti od političkog nasilja, što uključuje rizik od štrajkova, nasilnih prosvjeda, nemira, sabotaža, terorizma, građanskog rata i revolucija, ona je po prvi puta zabilježena za 21 zemlju, uključujući Srbiju, Rusiju Argentinu i Filipine.

Aonova Mapa političkog rizika analizirala je 163 države i teritorija s ciljem lakše procjene razine rizika deviznih plaćanja, pravnog i regulatornog rizika, političkog uplitanja, političkog nasilja,neplaćanja države i prekida lanca opskrbe. Svakoj se zemlji dodjeljuje razina rizika, od neznatne preko niske, srednje i visoke do ozbiljne, a podaci sežu unatrag 15 godina. Ovogodišnja Mapa političkog rizika, koja je napravljena u suradnji s tvrtkom za istraživanja Roubini Global Economics, po prvi puta je uključila i mjerenje ranjivosti bankarskog sektora, rizike za fiskalne poticaje i rizik poslovanja.

Matthew Shires, direktor londonskog tima za političke rizike u tvrtki Aon Risk Solutions izjavio je: „Unatoč ovogodišnjim poboljšanjima, poslovni subjekti koji djeluju na tržištima u razvoju još uvijek se suočavaju sa značajnim političkim rizicima. Usko surađujemo s našim klijentima kako bismo utvrdili njihovu izloženost tim rizicima. Uz pomoć snažnih podataka i analiza sadašnjih i povijesnih trendova, ova nova interaktivna mapa klijentima omogućuje dosad neviđenu jasnoću pri procjeni njihovih političkih rizika na tržištima u razvoju.“

Richard Green, predsjednik Uprave tvrtke Roubini Global Economics kaže: „Ove godine izloženost političkim rizicima širom tržišta u razvoju i dalje je volatilna, međutim naši podaci objašnjavaju diferencijaciju koja je posljedica financijske sposobnosti neke zemlje da ojača svoje bilance. Naša analiza pokazala je da su Oman, Bahrein i UAE doživjeli poboljšanja u izloženosti političkom riziku što ilustrira njihovu snagu u toj regiji da odole utjecaju 'arapskog proljeća' iz 2010. “

O Aon-u

Aon Corporation svjetski je lider u upravljanju rizicima te posredovanju u osiguranju i reosiguranju sa preko 60.000 zaposlenih u 120 zemalja svijeta te ukupnim godišnjim prihodom od oko 9 milijardi USD. Na hrvatskom je tržištu prisutan od 2000. godine te je prvo društvo registrirano za poslove posredovanja u osiguranju. U trinaest godina prisustva na hrvatskom tržištu u osiguranje je plasirao više od 1,3 milijarde kuna premije te brine i upravlja portfeljom osiguranja za neke od najvećih domaćih i međunarodnih tvrtki. Kroz strateški partnerski odnos s klijentom, Aon preuzima brigu i odgovornost za sve detalje programa osiguranja i šteta, te koristeći globalni know-how matičnog društva zajedno s odličnim poznavanjem lokalnog tržišta u mogućnosti je ponuditi optimalno rješenje za sve klijentove potrebe.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!