Mapa političkog rizika: Hrvatska i Bosna sigurnije za poslovanje, Srbiji prijeti nasilje

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2013. u 13:30
Thinkstock

Godišnja Mapa političkog rizika za 2013. vodeće globalne kompanije za upravljanje rizicima pokazuju ohrabrujuće trendove za investitore.

Godišnja Mapa političkog rizika za 2013. vodeće globalne kompanije za upravljanje rizicima i posredovanje u osiguranju Aon Risk Solutions pokazuju ohrabrujuće trendove za investitore identificirajući povećani broj zemalja kod kojih se izloženost političkom riziku smanjila u odnosu na prošlu godinu, priopćili su iz Aon Risk Solutionsa.

Više mjesto na Aonovoj ljestvici tako je ove godine zauzelo ukupno 13 zemalja (među kojima su i Crna Gora i Makedonija), dok su se u 2012. prema gore pomakle tek tri zemlje. Pozitivnom trendu pridonosi i smanjeni broj zemalja kod kojih je politički rizik povećan, pa je tako ove godine 13 zemalja palo na ljestvici u usporedbi s 21 zemljom 2012. godine.

Pozitivni pomaci zabilježeni su u više zemalja Srednje Azije i Kavkaza, među kojima su i Armenija i Azerbajdžan, koji odražavaju napore uložene u provođenje strukturnih reformi i privlačenje investicija.

Mapa detektira i zaokret na Bliskom Istoku. Ukupni politički rizik smanjio se u tri zemlje (Bahrein, Oman i UAE) koje su prošle godine imale najveći pad, što odražava stabilizaciju i diferencijaciju političkog rizika na području Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Tektonske promjene u Sjevernoj Africi koje su donijele smjene režima imale su destabilizirajuće učinke na države Zapadne Afrike, pa su tako Kamerun, Čad i Mali pali na ljestvici, kao i Alžir. Visoku razinu rizika dodatno pojačava uvoženje oružja i pobunjenika preko granica, stoga se predviđaju daljnja pogoršanja.

Hrvatska je ocijenjena kao zemlja u kojoj je politički rizik u 2013. umanjen u odnosu na dva parametra: pravni i regulatorni rizik te rizik da država ne ispuni svoje obveze prema kreditima i druge financijske obveze. Pozitivni pomak u potonjoj kategoriji dijelimo sa susjednom Bosnom.

Kada je riječ o opasnosti od političkog nasilja, što uključuje rizik od štrajkova, nasilnih prosvjeda, nemira, sabotaža, terorizma, građanskog rata i revolucija, ona je po prvi puta zabilježena za 21 zemlju, uključujući Srbiju, Rusiju Argentinu i Filipine.

Aonova Mapa političkog rizika analizirala je 163 države i teritorija s ciljem lakše procjene razine rizika deviznih plaćanja, pravnog i regulatornog rizika, političkog uplitanja, političkog nasilja,neplaćanja države i prekida lanca opskrbe. Svakoj se zemlji dodjeljuje razina rizika, od neznatne preko niske, srednje i visoke do ozbiljne, a podaci sežu unatrag 15 godina. Ovogodišnja Mapa političkog rizika, koja je napravljena u suradnji s tvrtkom za istraživanja Roubini Global Economics, po prvi puta je uključila i mjerenje ranjivosti bankarskog sektora, rizike za fiskalne poticaje i rizik poslovanja.

Matthew Shires, direktor londonskog tima za političke rizike u tvrtki Aon Risk Solutions izjavio je: „Unatoč ovogodišnjim poboljšanjima, poslovni subjekti koji djeluju na tržištima u razvoju još uvijek se suočavaju sa značajnim političkim rizicima. Usko surađujemo s našim klijentima kako bismo utvrdili njihovu izloženost tim rizicima. Uz pomoć snažnih podataka i analiza sadašnjih i povijesnih trendova, ova nova interaktivna mapa klijentima omogućuje dosad neviđenu jasnoću pri procjeni njihovih političkih rizika na tržištima u razvoju.“

Richard Green, predsjednik Uprave tvrtke Roubini Global Economics kaže: „Ove godine izloženost političkim rizicima širom tržišta u razvoju i dalje je volatilna, međutim naši podaci objašnjavaju diferencijaciju koja je posljedica financijske sposobnosti neke zemlje da ojača svoje bilance. Naša analiza pokazala je da su Oman, Bahrein i UAE doživjeli poboljšanja u izloženosti političkom riziku što ilustrira njihovu snagu u toj regiji da odole utjecaju 'arapskog proljeća' iz 2010. “

O Aon-u

Aon Corporation svjetski je lider u upravljanju rizicima te posredovanju u osiguranju i reosiguranju sa preko 60.000 zaposlenih u 120 zemalja svijeta te ukupnim godišnjim prihodom od oko 9 milijardi USD. Na hrvatskom je tržištu prisutan od 2000. godine te je prvo društvo registrirano za poslove posredovanja u osiguranju. U trinaest godina prisustva na hrvatskom tržištu u osiguranje je plasirao više od 1,3 milijarde kuna premije te brine i upravlja portfeljom osiguranja za neke od najvećih domaćih i međunarodnih tvrtki. Kroz strateški partnerski odnos s klijentom, Aon preuzima brigu i odgovornost za sve detalje programa osiguranja i šteta, te koristeći globalni know-how matičnog društva zajedno s odličnim poznavanjem lokalnog tržišta u mogućnosti je ponuditi optimalno rješenje za sve klijentove potrebe.

Komentirajte prvi

New Report

Close