Manji porezi utjecali bi na veći rast uoči uvođenja eura

Autor: Poslovni dnevnik , 21. svibanj 2018. u 21:59
G. Santini, Z. Marić i G. Deranja/ Dalibor Urukalović/PIXSELL

Uloga porezne politike jest stvarati konkurentnost, zaključak je znanstvenog skupa uz obljetnicu časopisa Ekonomija.

Porezna politika mora u procesu uvođenja eura potaknuti konkurentnost gospodarstva, ocijenjeno je u ponedjeljak na znanstvenom skupu "Kako poreznim sustavom i poreznom politikom podržati uvođenje eura".

Taj dvodnevni međunarodni  skup organiziraju Zagreb-Rifin i Janaf, uz 25. godišnjicu izlaženja časopisa Ekonomija/Economics.

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je da su koristi od uvođenja eura šire i dugovječnije, dok su troškovi i opasnosti u mjeri jednokratnog efekta. Kazao je da trenutačno nitko ne može reći kada će Hrvatska ući u eurozonu. Glavni savjetnik u sektoru istraživanja Hrvatske narodne banke (HNB) Maroje Lang podsjetio je na zajedničku strategiju Vlade i HNB-a za uvođenje eura, kazavši da se Hrvatskoj uvođenje isplati.

Pritom, kazao je, uloga porezne politike je stvaranje konkurentnosti. Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja rekla je kako nije svejedno s kakvom će snagom Hrvatska ući u eurozonu te da bolja ekonomska pozicija najbolje smanjuje izazove.

"Poslodavci imaju jasan stav kako su porezi previsoki te bi porezno rasterećenje imalo pozitivan utjecaj na jačanje konkurentnosti i ukupni gospodarski rast",  kaže Deranja.

Pokretač i utemeljitelj znanstvenog časopisa Ekonomija/Economics Guste Santini rekao je da sve razvijene zemlje u eurozoni vode najveću brigu kako porezni sustav ne bi usporio izvoznu orijentaciju i povećali nezaposlenost te kako bi povećali blagostanje građana.

Komentirajte prvi

New Report

Close