Manji broj zaposlenih u industriji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2012. u 10:57
Ilustracija (PXL)

Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u rujnu je bio manji za 0,2 posto u odnosu na mjesec prije, a na godišnjoj je razini, u odnosu na rujan prošle godine, manji za 5,3 posto.

Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u rujnu je bio manji za 0,2 posto u odnosu na mjesec prije, a na godišnjoj je razini, u odnosu na rujan prošle godine, manji za 5,3 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji u razdoblju od siječnja do rujna ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manja je za 1,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Podaci o kretanju broja zaposlenih u industriji po glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je u rujnu u usporedbi s kolovozom broj zaposlenih u proizvodnji kapitalnih proizvoda bio manji za 0,5 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za jedan posto, a u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju smanjen je za 0,3 posto.

U proizvodnji intermedijarnih proizvoda i proizvodnji energije broj zaposlenih je ostao je na istoj razini.

Na godišnjoj razini pak najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji intermedijarnih proizvoda, za 8,5 posto. U proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju broj zaposlenih na godišnjoj razini manji je za 5,7 posto, energije za 3,5 posto, u kapitalnim proizvodima za 1,6 posto, a u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju manji za 1,9 posto.

Podaci o kretanju zaposlenih u industriji po djelatnostima pokazuju da je na mjesečnoj razini broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju veći za 1,5 posto, dok je u prerađivačkoj industriji smanjen za 0,3 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji je ostao na istoj razini.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji manji je za 2,4 posto, a u rudarstvu i vađenju smanjen je za 4,1 posto. Najveći pad broja zaposlenih na godišnjoj razini, za 5,6 posto, bilježi prerađivačka industrija, koja u strukturi ukupno zaposlenih u hrvatskoj industriji ima udio od gotovo 90 posto.

U okviru prerađivačke industrije nekoliko je djelatnosti koje bilježe znatniji pad broja zaposlenih, primjerice u proizvodnji metala je u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine bilo 29,8 posto manje zaposlenih, u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda broj zaposlenih je pao za 19,6 posto, u proizvodnji odjeće za 13,2 posto, itd.

Po podacima DZS-a, proizvodnost rada u prerađivačkoj industriji u razdoblju od siječnja do rujna ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manja je za 0,7 posto. U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji proizvodnost rada smanjena je za 2,8 posto, a u rudarstvu i vađenju pala je za 14,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close