Mandić prerastao Hrvatsku, za tvrtku očekuje 20 mil. eura

Autor: Bernard Ivezić , 06. prosinac 2012. u 14:48
Ante Mandić, In2: Država samo deklarativno podržava informatiku/PIX

Uz HT, bečki New Frontier Group i jedan minhenski IT holding mogli bi preuzeti barem 51% udjela u najvećoj hrvatskoj softverskoj kompaniji.

Hrvatski telekom, bečki New Frontier Group i jedan minhenski IT holding pregovaraju o preuzimanju barem 51 posto udjela u najvećoj hrvatskoj softverskoj kompaniji IN2 grupi. Zagrebačka tvornica softvera, koja zapošljava više od 420 IT inženjera, ima dva svjetski konkurentna proizvoda i izvozi u desetak zemalja, trebala bi dobiti strateškog partnera do kraja godine.

Vrijednost posla procjenjuje se na više od 20 milijuna eura. Ante Mandić, vlasnik i predsjednik Uprave IN2 grupe, potvrdio je za Poslovni dnevnik da je u pregovorima s tri potencijalna kupca."HT je sam pustio informaciju da je jedan od kupaca pa vam tu nemam što više reći, ali mogu dodati da su preostala dva zainteresirana igrača veliki IT holdinzi iz Beča i Munchena te da smo u fazi utvrđivanja uvjeta, dakle još daleko od razgovora o cijeni", kaže Mandić.Dodaje da od strateškog partnera očekuje dokapitalizaciju pomoću koje će proširiti razvoj vlastitih softverskih proizvoda, snažno otvoriti izvoz na tržišta zapadne Europe gdje su veće marže i omogućiti IN2 grupi da preuzme do osam tvrtki u regiji, odnosno nastavi prerastati u regionalnog lidera. Osim toga, pojašnjava Mandić, traži od strateškog partnera da zadrži sve zaposlenike. On i postojeći menadžment morali bi ostati voditi tvrtku još barem tri godine. IN2 grupa lani je imala prihod od 19 milijuna eura i bilježi stalan rast. Mandić, kojeg je CROMA za 2012. proglasila mandžerom godine i to drugi puta u karijeri, kaže da i sada bilježe sedam do osam posto rasta prihoda i rast dobiti. Ističe da su 2008. godine procijenili da bi kriza mogla trajati dvije do tri godine, ali sada vidi da će trajati još barem toliko.

"Sanjao sam najveću softversku kompaniju u regiji s više od tisuću zaposlenika i zato sam posljednjih godina preuzeo osam IT tvrtki, te koja će zatim izaći na burzu, ali mi nemamo fizičkih dobara već znanje i intelektualni kapital i imam obvezu prema svojim zaposlenicima i njihovim obiteljima i djeci da nam osiguram daljnji razvoj", kaže Mandić.Naglašava da je u pregovore odlučio krenuti ovog ljeta, jer država samo deklarativno podržava informatiku."Političari su kod nas zainteresirani pomoći jedino biznis koji počiva na fizičkom radu i zato su, primjerice, spašavali Ingru, ali nas koji imamo tri puta više zaposlenika ne razumiju jer se bavimo industrijom koja počiva na intelektualnom kapitalu", kaže Mandić.Pojašnjava da ne govori o izravnoj pomoći već o stvaranju uvjeta za razvoj IT industrije u Hrvatskoj koje primarno opterećuje previsoka cijena rada. Prema dostupnim podacima IN2 grupa mjesečno samo za plaće izdvaja oko 1,5 milijuna eura.Boris Žitnik, analitičar ICT tržišta i direktor agencije IDC Adriatics kaže da je ova odluka o prodaji pokazatelj stvarnog stanja u hrvatskom IT-u te IN2 grupu naziva "zlatnom kokom". "Ta tvrtka u hrvatskom vlasništvu i sa sjedištem u Zagrebu je jedna od onih vrijednosti koje bi druge države smatrale strateški bitnima, a IN2 se nalazi u onoj fazi razvoja u kojoj je postao prevelik za Hrvatsku a premalen za svijet i šteta je što država ne prepoznaje takve vrijednosti", kaže Žitnik.

Navodi da je riječ o tvrtki koja ima potencijal narasti na tisuću do dvije tisuće zaposlenih IT inženjera te postati jedna od vodećih IT tvornica u regiji. Po Žitnikovom mišljenju drugi zainteresirani kupac iz Beča je New Frontier Group, jer on jedini aktivno kupuje tvrtke u regiji i ima planove za daljnje širenje. Ova austrijska IT kompanija prije dvije godine u Srbiji je kupila sistemskog integratora i jednu od najvećih tamošnjih IT tvrtki beogradsku Sagu. Navodi da je nezahvalno govoriti o tome koliko vrijedi IN2 grupa zbog krize."Najveća softverska tvrtka u regiji slovenski Hermes Softlab prije četiri godine prodana je srpskom Comtradeu za 40 milijuna eura, a imala je 600 IT inženjera i nije imala imovinu kakvu ima IN2, odnosno vlastite kapitalne softverske proizvode pa cijenu treba tražiti u tim relacijama", zaključuje Žitnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close