Mamići, Vrbanović i poreznik Dinamo i državu navodno oštetili za 130 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/H , 04. srpanj 2015. u 08:12
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

U rješenju o provođenju istrage, objavljenom u petak navečer, tužiteljstvo Zdravka Mamića sumnjiči da je nezakonito zaradio najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana za “nepripadnu korist” od 38.1 milijuna kuna.

Čelnike Dinama braću Mamić i bivšeg direktora tog kluba Damira Vrbanovića, sadašnjeg izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza, Uskok tereti da su zajedno s poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetili za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

U rješenju o provođenju istrage, objavljenom u petak navečer, tužiteljstvo Zdravka Mamića sumnjiči da je nezakonito zaradio najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana za "nepripadnu korist" od 38.1 milijuna kuna.

Uskok u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljeni u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliko je bio navodni Vrbanovićev 'dio'.

Tužiteljstvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su osumnjičenici u posljednjih šest godina davali, odnosno primali mito, zlouporabili položaj i ovlasti te povjerenje u gospodarskom poslovanju, utajili porez te poticali ili pomagali u zlouporabi i utaji.

Braća Mamić ranije su objavila da se u Zagreb ipak neće vratiti do nedjelje, dok je u sjedištu Uskoka ispitan Vrbanović, koji je pred Uskokovim istražiteljima odbacio krivnju.

Slijedi odluka o istražnom zatvoru

Njegov odvjetnik Darko Maržić kazao je kako pretpostavlja da će Uskok za Vrbanovića zatražiti istražni zatvor.

"S obzirom da nismo zajedno izašli pretpostavljam da će ga zatražiti. Po kojoj osnovi ne znam. Mi ćemo se naravno protiviti ako i kada bude takav prijedlog", rekao je odvjetnik. Očekuje da će, ukoliko se to dogodi, sud o tome odlučivati u subotu prijepodne.

Odvjetnik je ispričao da je Vrbanović poricao kazneno djelo za koje ga tužiteljstvo sumnjiči. Upitan je li njegov klijent odgovarao na pitanja kazao je: "Jedno, dva je, ali nije niti tužitelj imao puno pitanja".

Za svojeg klijenta odvjetnik je rekao da je nakon službenog puta umoran i možda malo napet. "Nije to zgodna situacija, ali sve u svemu ok, ja bih rekao", izjavio je odvjetnik.

Upitan zamjera Vrbanović li braći Mamić što nisu došli u Zagreb, rekao je da nisu o tome razgovarali, ali da misli da ne. Za špekulacije po kojima braća Mamić taktiziraju da bi vidjeli kako će završiti Vrbanović, odvjetnik je rekao da mu je teško reći je li to tako, ali da misli da nije.

Iako je Vrbanović, koji je uhićen poslijepodne u zračnoj luci po povratku iz inozemstva, proveo sat i pol u sjedištu Uskoka, samo ispitivanje je po riječima njegova odvjetnika potrajalo oko pola sata jer su sat vremena trajale konzultacije.

Na internetskoj stranici Dinama objavljeno je kako je izvršni predsjednik tog kluba Zdravko Mamić u petak poslijepodne dao je izjavu u kojoj je objasnio zašto je došlo do promjene plana te kako on i trener Zoran Mamić ostaju na pripremama do nedjelje.

Mamići ostali u Sloveniji

"Naš je plan bio da odemo u Zagreb u petak i Zoranov odvjetnik Čedo Prodanović je zato automobilom došao po nas. No, znajući program i činjenicu da ova momčad za tjedan dana igra utakmicu u kojoj predstavlja Hrvatsku i Dinamo u Ligi prvaka te nakon razgovora s odvjetnikom koji je zahtijevao i savjetovao da ostanemo u Sloveniji tako smo i odlučili. Vratit ćemo se u nedjelju navečer s momčadi i biti na dispoziciji svim organima.

Obećavamo da je ovo naša posljednja odluka, neće biti novih promjena i da ćemo u nedjelju navečer biti u Zagrebu, rekao je izvršni predsjednik Modrih pa zaključio: "Nećemo nikoga izbjegavati, nismo to radili niti dosada, ali više nećemo davati nova priopćenje jer prije svega igračima i momčadi treba mir", objavio je Dinamo na svojoj internetskoj stranici.

Isti klub ranije je izvijestio da su Mamići oko podneva dobili pozive za razgovor te da su "odmah krenuli prema Zagrebu".

U Uskoku je ranije u petak ispitan osumnjičeni poreznik Milan Pernar, a naknadno će biti poznato hoće li Uskok i protiv ostalih zatražiti određivanje istražnog zatvora o kojemu u konačnici odlučuje sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Komentari (7)
Pogledajte sve


@hasenfefer Mislim da to čak i nema veze sa strankom na vlasti, barem ne u ovako velikim slučajevima. Interesne skupine se čuvaju i odrađuju potrebno.
Pa kod nas Porezna kupuje zemljišta (spačva vinkovci), što se onda čudimo ovakvim slučajevima? Oni su samo rezultat 25 godina ne rada i još tko zna koliko godina pogodovanja. Drugačije niti ne znaju raditi.

Ovo o interesnim skupinama (ja to zovem mafijom u Hrvatskoj) se slažem s Vama.
I da, postoji problem što naša država ne funkcionira, naročito pravna država.

Valjda je država napokon profunkcionirala bar u ovom dijelu poreznog nadzora.

Ja sam lijepo već nekoliko puta napisao da samo treba pratiti tok novca.

A Mamići, kao i svi drugi građani trebaju samo dokazati da njihova imovinu pokrivaju njihovi prihodi.

To je normalna procedura u svim uređenim državama svijeta.

Ne vidim razloga da Mamići ne dokažu svoju nevinost.

Ono što mene smeta je izjava počasnog predsjednika Dinama Bandića:”Da nema nikakvih saznanja o izvlačenju novca grada Zagreba iz Dinama.”

Kao počasni predsjednik Dinama ne mora znati, ali kao gradonačelnik Zagreba mora znati na što se trošio gradski novac.

Mislim da je Dinamo u zadnjih 10 godina dobivao cca 8 miliona kuna godišnje.

Naš gradonačelnik stalno tupi kako radi 24 sata, a nije nijednom provjerio kako su u Dinamu potrošeni naši novci?

Takvo ponašanje dužnosnika koje služe narod meni je neprihvatljivo.

Gradonačelnče Bandiću ako ne znate na što je Dinamo potrošio te ogromne novce koji ste mu dali zadnjih 10 godina, onda ne radite svoj posao.

I trebate dati ostavku.[emo_palacg]


Sad su već pale brojne velike ribe. Bit će zanimljivo pratiti hoće li jedna od idućih Uskokovih akvizicija biti gospodin Todorić. Mediji su već puno o tome pisali, a nama ostaje samo za vidjeti što će se dogoditi…

Toda je s državom još u plusu kad se usporede poticaju koji godišnje dobiva i “porez” koji plaća.

@hasenfefer Mislim da to čak i nema veze sa strankom na vlasti, barem ne u ovako velikim slučajevima. Interesne skupine se čuvaju i odrađuju potrebno.
Pa kod nas Porezna kupuje zemljišta (spačva vinkovci), što se onda čudimo ovakvim slučajevima? Oni su samo rezultat 25 godina ne rada i još tko zna koliko godina pogodovanja. Drugačije niti ne znaju raditi.


Kada se to 'navodno' zbilo? 2001 pa nadalje!? Tko misli da Milanović nema utjecaja na ovo taj je doista naivan ili vjeruje u "neovisno pravosudje".

Pitanje. Zbog čega to poreznici nisu prijavili i procesuirali za vrijeme HDZ-a?

I ja se pitam zbog čega se toliko čekalo.

Nadam se da će poreznici i ostali službenici koji nisu odradili svoj posao također odgovarati.

New Report

Close