‘Mamić je prekršio Zakon o suzbijanju diskriminacije’

Autor: Agencija VLM , 16. ožujak 2013. u 10:40
Zdravko Mamić (Foto: Jurica Galoić/PIXSELL)

‘Vrijeme je da se doneseni propisi doista počnu primjenjivati i da se rasizam i netolerancija izbace iz hrvatskog nogometa.’

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović osudila je izjavu izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića koji je po nacionalnoj osnovi izvrijeđao ministra Željka Jovanovića.

"(Izjava) predstavlja kazneno djelo i očekujemo da nadležna tijela u tom smislu reagiraju. No, također je važno istaknuti činjenicu da se radi i o kršenju Zakona o suzbijanju diskriminacije, što je potvrdila i praksa Vrhovnog suda pa samim time postoji i mogućnost pokretanja i prekršajnog ili građanskog postupka. Ured pučkog pravobranitelja već godinama ukazuje na problem rasističkog skandiranja na stadionima tijekom nogometnih utakmica. Jedan od razloga što se ista situacija ponavlja od utakmice do utakmice je to što se ovakvo protupravno ponašanje nedovoljno sankcionira, ali i to što vodeći ljudi hrvatskog nogometa daju ovakve izjave", navodi se u priopćenju.

"Ovo posebice ističem jer će se u petak 22. ožujka na maksimirskom stadionu igrati kvalifikacijska nogometna utakmica između reprezentacija Hrvatske i Srbije. Posebice je bitno u kontekstu te skorašnje utakmice osuditi ove izjave Zdravka Mamića. Vrijeme je da se doneseni propisi doista počnu primjenjivati i da se rasizam i netolerancija izbace iz hrvatskog nogometa, pa onda i sankcioniranjem pojedinaca koji ih svojim izjavama potiču", poručuje Lora Vidović.

Komentirajte prvi

New Report

Close