Maloprodaja u ožujku pala 2,1 posto, u EU pad 1,6%

Autor: Petra Bulić/VLM , 06. svibanj 2013. u 22:00
Godišnja realna promjena trgovine na malo

Iako će pad maloprodaje nastaviti usporavati, oporavka potrošnje ove godine još neće biti, kažu analitičari.

Promet od trgovine na malo u ožujku je u odnosu na isti lanjski mjesec realno pao 2,1 posto.

 

13mjeseci

zaredom bilježi se pad maloprodaje na godišnjoj razini

Trinaesti je to mjesec zaredom u kojem se bilježi pad na godišnjoj razini, ali je stopa pada niža nego u veljači i nešto manja nego što su očekivali analitičari. Četiri analitičara koja su sudjelovala u anketi Hine očekivala su pad od jedan do četiri posto, a prosječna prognoza bila je pad od 2,7 posto. Nominalno, promet od maloprodaje porastao je 0,9 posto, prvi put u plusu nakon nekoliko mjeseci.Usporedbe radi, u veljači je promet u maloprodaji pao realnih 3,3 posto, dok je u siječnju stopa pada dosegnula 6,7 posto.

"Nakon snažnog pada 2009. i stabiliziranja u 2010. i 2011. godini, prošle su se godine negativna kretanja u trgovini na malo ponovno intenzivirala, pa maloprodaja već 12 mjeseci bilježi negativne realne promjene na godišnjoj razini. Posljedica je to iznimno teške situacije na tržištu rada, odnosno pada zaposlenosti, rasta nezaposlenosti i smanjivanja raspoloživog dohotka, na što je osim snažnijih inflatornih pritisaka utjecala i veća porezna presija", objašnjavaju analitičari Raiffeisena u osvrtu na najnovije podatke Državnoga zavoda za statistiku.

Analitičari RBA očekuju daljnje usporavanje pada, dijelom i zbog baznog učinka. "Ipak, oporavka potrošnje neće biti u ovoj godini jer su kretanja na tržištu rada i dalje nepovoljna, pa pad raspoloživog dohotka, pesimizam i neizvjesnost utječu na daljnju racionalizaciju potrošnje i odgađanje kupnje dobara koja nisu neophodna", kažu u RBA. Podatke o maloprodaji u ožujku objavio je u ponedjeljak i Eurostat: maloprodaja u EU pala je 1,6 posto, a najveći pad zabilježen je u Španjolskoj (10,5 posto) i Sloveniji (7,7 posto).

Komentirajte prvi

New Report

Close