Mali ribolov ipak moguć do kraja 2014. godine

Autor: Poslovni dnevnik , 02. ožujak 2014. u 22:00
Pojedine članice EU mali su ribolov zaštitile kao kulturno dobro/Duško Jarmaz/PIXSELL

Povlasticu za mali ribolov ima 10.138 osoba.

Mali ribolov, odnosno dnevni izlov do pet kilograma ribe, za sve domicilne stanovnike u priobalju i na otocima jadranskog akvatorija ostaje ipak na snazi do kraja 2014.

Više od dva mjeseca mediji bruje kako od 1. ožujka pravo na mali ribolov gubi većina stanovništva na Jadranu, a iznimka kojoj ostaje to pravo do isteka godine samo su oni na otocima i poluotoku Pelješcu životne dobi iznad 60 godina i uz uvjet da im prihodi u kućanstvu po osobi ne prelaze 1660 kuna. Prema registru Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede povlasticu za mali ribolov danas ima 10.138 osoba, no ona nije prenosiva ni nasljeđivanjem ni prodajom. Od 2008. godine naime, za mali ribolov nije izdana nijedna nova povlastica, a potpisom s EU Hrvatska je dobila pravo na zadržavanje njih samo 3500.

Nakon golema izljeva nezadovoljstva i prosvjeda malih ribara kao i svih otočana ministar Tihomir Jakovina u petak je odlučio privremeno olabaviti EU stegu.  Kako stižu rokovi za početak primjene pojedinih obveza uglavljenih s Europskom komisijom u pristupnom ugovoru svako malo iskaču nova  iznenađenja. Ovih je dana tako otkriveno da kada je riječ o malom ribolovu niti smo sami bili dosjetljivi niti smo učili iz iskustva čak 11 članica EU koje su mali ribolov  stavile pod skute Ministarstva kulture istaknuvši ga kao svoju tradiciju. I dobile pravo na njegovo kalendarski neograničeno zadržavanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close