Mali poljoprivrednici, obratite pažnju na projekt ESSEDRA

Autor: Poslovni.hr , 02. srpanj 2013. u 16:33
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Kinookus i Slow Food udružili su snage u obrani hrvatskih autohtonih sorta. U rujnu organiziraju i filmski festival.

"Hrvatska od 2014. godine može povući 333 milijuna eura godišnje za razvoj ruralnih područja, no to se ne mora koristiti isključivo za razvoj primarne poljoprivrede, nego za ukupno dizanje standarda u ruralnim područjima. Kako bi pristup Hrvatske Europskoj uniji donio nove mogućnosti malim poljoprivrednicima, potrebna je snažna edukacija i promidžba koja će podići svijest da i mali poduzetnici moraju reagirati na potencijalno štetnu politiku, stvarajući na taj način također uvjete za održiv razvoj ruralnih područja. 

Naime, mnogi tradicionalni prehrambeni proizvodi riskiraju nestanak i žrtve su ne samo društvenih promjena, globalizacije i industrijske poljoprivrede, već i neadekvatnih i suvišnih mjera i pravila koja su nepromišljeno uvedena kao dio pristupnog procesa EU, " upozorili su  u današnjem priopćenju nositelji projekta  ESSEDRA u Hrvatskoj (Environmentally Sustainable Socio-Economic Development of Rural Areas – Ekološki održiv društveno-ekonomski razvoj ruralnih područja), organizacija Slow Food i udruga Kinookus.  

Eno-gastronomsku organizaciju Slow Food je 1989. godine, osnovao aktivist Carlo Petrini s ciljem obrane  gastro tradicije od najezde "fast food imperije". Danas organizacija ima preko 100 tisuća članova u 150 zemalja svijeta i bori se za zaštitu tradicionalne i održive poljoprivrede, očuvanje tradicionalnih metoda uzgoja i obrade hrane, te obranu bioraznolikosti. Hrvatski partner Slow Fooda je udruga Kinookus, koju je početkom 2010. godine osnovala grupa mladih stručnjaka audio-vizualnog, edukacijskog, znanstvenog, informacijskog, umjetničkog i menadžerskog sektora. 

Projekt ESSEDRA kojeg sufinancira Europska komisija uključuje mapiranje prehrambene bioraznolikosti u sedam zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, republika Makedonija, Rumunjska i Srbija) te u Turskoj. Cilj projekta je očuvanje poljoprivredne bioraznolikosti i gastro tradicije te osnaživanje civilnog društva. Nositelji projekta smatraju da je upravo civilni sektor odigrao važnu ulogu u slučaju pokušaja EK da zabrani upotrebu autohtonih sorti sjemenja, od čega se odustalo. ESSEDRA projekt u Hrvatskoj će biti predstavljen tijekom Kinookus Food Film Festivala od 4. do 8. rujna 2013.

Komentirajte prvi

New Report

Close