Mali hotelijeri jedva dočekali potpore

Autor: Poslovni dnevnik , 15. listopad 2015. u 21:59
Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela/Goran Kovačić/PIXSELL

U redu za Marasovih 304 mil. kn.

Malim i obiteljskim hotelijerima ove su godine prihodi rasli u prosjeku 10 do 15 posto u odnosu na lani, a kako im uvijek treba obnova, dogradnja i novi sadržaji, zainteresirani su i za novi natječaj za nepovratne potpore malom i srednjem poduzetništvu u turizmu. Najavljuje to predsjednik Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela Šime Klarić.

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je, naime, novi natječaj, ukupne vrijednosti 304 milijuna kuna, kojim će nepovratnim potporama u visini od 35 i 45 posto vrijednosti investicije pomoći s ciljem potpore turističkom malom i srednjem poduzetništvu. Klarić smatra da je dobro što je natječaj otvoren do iskorištenja sredstava, jer to daje više vremena za pripremu zahtjevne dokumentacije. "Tržišni trendovi i konkurencija jednostavno stalno traže nova ulaganja u kvalitetu i sadržaje, opremu i edukaciju zaposlenih, a bez ovakvih potpora mali hotelijeri to jako bi teško mogli", ističe Klarić.

U udruzi je oko 200 članova malih i obiteljskih hotela, ali ih je u Hrvatskoj ukupno gotovo 400 s oko 16 tisuća kreveta. Sigurno će ih uz ovakve natječaje biti još, smatra Klarić, napominjući da se, iako su neki posljednjih godina zatvarali svoje objekte, stalno pojavljuju novi. Klarić otkriva da su nekim malim hotelima  prihodi rasli i više od 20 posto, a nadaju se da će im i iduća godina donijeti dobar rezultat. Za one pak opterećene neponepovoljnim kreditima izlaz bi bio reprogramiranje kredita, što im se sada ne odobrava zbog nedostatka zakonske regulative. 

Komentirajte prvi

New Report

Close