Mali dioničari žele već sutra odluku o tiskari Vjesnik

Autor: Saša Paparella,VLM , 03. srpanj 2012. u 22:00

Drago mi je da se napokon netko pozabavio tiskarom Vjesnik d.d. i nadam se da će već u četvrtak Vlada donijeti neku odluku o našoj sudbini, rekao nam je Mato Samardžija, predsjednik Udruge malih dioničara Vjesnika d.d., koja ima više od 300 članova i mahom okuplja zaposlenike te tiskare, vlasnike nešto više od osam posto dionica tvrtke. Zasad ne želi komentirati najavu izvlačenja ljudi i strojeva iz tvrtke Vjesnik d.d. i njihovo prebacivanje u novu tvrtku, koja će biti ponuđena ulagačima, od kojih su neki ovih dana već posjetili prvoga potpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

“Zasad ne bih govorio o postupku koji je u tijeku, no čim Vlada donese neku odluku, naša udruga će izaći sa svojim stavom. Trenutačno nam je najvažnije da eventualni novi vlasnik poštuje kolektivni ugovor, poveća proizvodnju i učvrsti naš liderski položaj u regiji”, kaže Samardžija. Pretpostavlja da će se s privatizacijom pojaviti i problem tehnološkog viška, a neke procjene vanjskih konzultanata navode da bi tiskara umjesto sadašnjih 367 trebala imati 250 zaposlenika. Udruga malih dioničara svojedobno se bezuspješno javila na natječaj HFP-a za privatizaciju Vjesnika, ali samo kako bi dobili 25 posto dionica za koje misle da im pripadaju jer su Vladinom odlukom desetak godina bili izdavači dnevnog lista Vjesnik, što im je donijelo goleme gubitke. “Nas je Vjesnik uništio, zbog njih smo morali smanjivati plaće radnicima u tiskari, a redakciji se plaće nisu smanjivale. Divim se svojim kolegama kako su uspjeli preko toga prelaziti godinama”, kaže Samardžija. Vjesnik je nabio još 5,4 milijuna kuna duga za tiskanje prije nego što je otišao u stečaj, oko šest milijuna kuna dužan je ostao Nacional, koji također više ne izlazi. Business.hr dužan je oko tri milijuna kuna, dok EPH, kako glavni klijent, redovito ispunjava obveze, kaže Samardžija. Ovih dana radnici tiskare raspravljaju o štrajku jer već tri mjeseca ne dobivaju plaće, no sindikat o tome još nije donio konačnu odluku, čekaju se rezultati referenduma. Uprava tvrdi da štrajk sada nema smisla, kad su u tiskari ostali samo redovni platiše, a pogotovo ne uoči dolaska novog vlasnika. “Kad se nađe neko rješenje, nastojat ćemo zaštititi interese nas dioničara koji smo plaćali dionicu po 400 kuna, a sada vrijedi samo 15 kuna. Ja sam svojedobno kupio maksimalni paket od 200 dionica, otplaćivao sam ih po nominali i izgubio golem novac, samo smo dvaput dobili dividendu”, kaže Samardžija.

A plaće?

Euforija otišla s Poštom
Odlukom donesenom na zadnjoj sjednici Vlade Jadranke Kosor vlasnicom tiskare Vjesnik d.d. nakratko je postala Hrvatska pošta, što je koalicijska Vlada kasnije opozvala. “Zavladala je golema euforija kad nas je Pošta preuzela. No, kad smo ih pitali za plaće, odjednom je sve splasnulo, novac nismo dobili i nova Vlada nas je ponovno osamostalila”, kaže Samardžija.

Komentirajte prvi

New Report

Close