Mali dioničari protiv HT-a: Odgođeno donošenje presude

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. prosinac 2018. u 13:19
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Tužbu protiv HT-a podnijeli su mali dioničari koje predstavlja društvo Proglas 2017.

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje odgodio je donošenje presude i preotvorio glavnu raspravu u sporu u kojem mali dioničari HT-a traže pobijanje odluka Glavne skupštine HT-a o uporabi dobiti za 2017. ističući, između ostaloga, kako je glasovanje bilo obavljeno putem nesigurne elektroničke komunikacije i protivno Statutu HT-a.

Kako se ističe u rješenju, sud je "utvrdio da je potrebno dopuniti postupak ili razjasniti pojedina važnija pitanja" te je odgodio donošenje presude zakazano za 20. prosinca. Ročište za novu glavnu raspravu zakazao za 6.veljače iduće godine.

Tužbu protiv HT-a podnijeli su mali dioničari koje predstavlja društvo Proglas 2017. te traže pobijanje odluka Glavne skupštine HT-a ističući da je i o posebnom načinu glasovanja putem elektroničkog uređaja morala postojati odluka glavne skupštine dioničara "jer ni uprava društva, ni nadzorni odbor niti predsjedavajući glavne skupštine imaju ovlast određivati način glasovanja na glavnoj skupštini dioničara".

U tom sporu na sudu svjedočio je i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora HT-a Ivica Mišetić koji je istaknuo da, koliko je njemu poznato, mogućnosti promjene ili zamjene identiteta glasača "nema niti je bilo od kada se provodi elektroničko glasovanje od 2009." te da je on kao predsjedavajući donio odluku da se na Skupštini održanoj u travnju ove godine glasovanje provede elektroničkim putem.

Mišetić je odgovarao na pitanja vezana uz dijelove tužbe u kojoj se ističe i kako je dioničarima bilo uskraćeno pravo na informacije o poslovanju HT-a, a naročito onih koje se odnosi na ulaganja u vrijednosne papire Deutsche Telekom International Finance BV registriranog u nizozemskom Maastrichtu. Naglasio je i da je NO HT-a bio upoznat "s namjerom društva o preuzimaju tih obveznica", ali i da "vezano uz samu cijenu, o tome odlučuje uprava društva". Istaknuo je i kako se ne može sjetiti tko je izdavatelj tih obveznica, ali da je riječ o obveznicama Deutsche Telekoma te da u njegovu nadležnost ne ulazi saznanje je li se tim dionicama trgovalo na luksemburškoj burzi.

Tužba malih dioničara okupljenih oko društva Proglas 2017. uslijedila je nakon dopisa predsjednika saborskog Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željka Jovanovića u travnju upućenog glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću u kojem se traži očitovanje o postupanju DORH-a na temelju već istaknutih navodnih nepravilnosti u poslovanju HT-a, a dopis društva Proglas 2017. je bio upućen i saborskim zastupnicima.

Kako se navodilo u tom dopisu, prema podacima luksemburške burze proizlazi da Hrvatski telekom d.d. nije kupio obveznice Deutsche telekom AG vrijedne 125 milijuna eura već izdavatelja Deutsche Telekom International Finance B.V. registriranog u nizozemskom Maastrichtu. Isticalo se i da je poduzeće Deutsche Telekom International Finance B.V. osnovano s minimalnim potrebnim kapitalom te da je prezaduženo, kao i da je cijelu seriju tih obveznica kupio samo Hrvatski telekom d.d. Navodilo se i kako je u tome slučaju riječ o izvlačenju novca, oštećivanju državnog proračuna te nepoštivanju jednakosti svih dioničara među kojima su i mirovinski fondovi obveznog osiguranja, branitelji te više od 170.000 dioničara – hrvatskih državljana.

No, nakon objave zahtjeva iz Sabora, Hrvatski Telekom je odbacio tvrdnje o bilo kakvim nepravilnostima u poslovanju te o oštećivanju kompanije, dioničara i državnog proračuna, čime je reagirao na traženje predsjednika saborskog Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. "Hrvatski Telekom najoštrije odbacuje navode o bilo kakvim nepravilnostima u poslovanju te navode o oštećivanju kompanije, dioničara i državnog proračuna", navodilo se u reakciji HT-a dobivenoj na upit Hine. Isticali su i da je poslovanje HT-a u potpunosti transparentno te da kompanija poštuje sve zakonske propise i uredno izvršava sve svoje obveze prema svim dionicima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

banana republic
puni ko brod a dividenda mizernih 6 kuna (ne tako davno bila i preko 30 kn)
svaka čast na tužbi

Mene samo zanima o kojim je to sudovima rijec ??? Mislim sve jasno ko pekmez. Vuku novce godinama i nikome nista ..

New Report

Close