Mali dioničar ustao tužbom protiv izvršnoga direktora

Autor: Suzana Varošanec , 15. ožujak 2016. u 07:47
Bogdan Tihava osmislio je cijeli sustav rada s brendom MAN/A. Magzan/PIXSELL

Dioničar Damir Udovičić traži poništenje odluka skupštine prema kojima je Bogdan Tihava najveći dioničar s 23 posto.

Protiv domaćeg lidera u prodaji gospodarskih vozila Auto Hrvatske s gotovo milijardu kuna prihoda podignuta je izgleda prva sudska tužba u njezinoj povijesti dioničarstva s tužiteljem iz redova dioničara.  Riječ je o zanimljivoj tvrtki i po monističkom ustroju, s Upravnim odborom i izvršnim direktorima.

Tužba je dignuta radi utvrđivanja ništetnosti, odnosno pobijanja odluka glavne skupštine od 8. prosinca 2015. Pripremno ročište zakazano je za 31. ožujak na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a tužitelj je Damir Udovičić, dioničar koji osporava zakonitost odluke o povećanju temeljnog kapitala društva ulogom u novcu i potpunom isključenju prava prvenstva pri upisu dionica kod povećanja temeljnog kapitala, osim Bogdana Tihave. Tom odlukom, naime, najveći je pojedinačni dioničar postao Tihava s upisanim udjelom od 22,57%.

 

100tisuća

dionica vrijednost je nove emisije u korist Tihave

Tihava, inače bivši predsjednik Uprave Auto Hrvatske i jedan od sadašnjih izvršnih direktora, u travnju bi trebao preuzeti i novu čelnu funkciju u Upravnom odboru Auto Hrvatske, tijelu zaduženom za daljnji strateški razvoj. Matici je, pak, u prosincu omogućio stjecanje 48% udjela koji je stekao 2011. u novoosnovanoj tvrtki Auto Hrvatska Centar  te je iznosom od 44,5 milijuna kuna povećan temeljni kapital matice, a dio toga je nova emisija 100 tisuća dionica u korist Tihave.

Tužitelj je, pak, bio rukovoditelj jedne članice Auto Hrvatske,  od 2006. do 2008. i član njezina NO-a, no od 2009. je prema portalu Poslovna.hr član Uprave privatne tvrtke Tinmark registrirane za djelatnost Trgovina ostalim motornim vozilima. S paketom od 2,85% dionica Auto Hrvatske, na ZSE danas je Udovičić u top deset dioničara ove tvrtke, točnije vode ga petog po veličini. No, u tužbi stoji da je on vlasnik 3,42% temeljnog kapitala Auto Hrvatske.

Razlika je rezultat novog izdanja dionica, jer umjesto 500.000 dionica sad ih je 600.000, izjavio je za Poslovni dnevnik Marko Udovičić, sin tužitelja kojeg smo kontaktirali preko Odvjetničkog društva Bekina, Škurla, Durmiš i Spajić, koje je opunomoćenik u tom predmetu, no nije htjelo komentirati slučaj. Na desetak stranica tužbe iznose da odluke navedene skupštine nisu u interesu društva i da su suprotne moralu. Auto Hrvatska lani je poslovala sa 37 milijuna kuna dobiti, a za skupštinu 21. travnja, uz potvrdu skupštinskih odluka iz prosinca, predlaže se isplata 17 kuna dividende iz zadržane dobiti ranijih godina. Tvrtka redovito isplaćuje dividendu još od 1997. godine.

Komentari (3)
Pogledajte sve

nevjerovatno je da jos do sad nitko nije podiga ozbiljnu tuzbu u ovoj firmi.

Jedan od školskih primjeraka pretvorbe i pljačke društvenog vlasništva

Vaš link …

“Odvjetnici tužitelja na desetak stranica tužbe iznose da odluke navedene skupštine nisu u interesu društva i da su suprotne moralu” – pa gospodo, tužba sa takovom argumentacijom u praksi hrvatskih sudova možda bi imala šanse za uspjeh jedino u dane fašnika

New Report

Close