Maletić: Vlada vodi Hrvatsku u bankrot

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. travanj 2014. u 13:33
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ivana Maletić, članica EU parlamenta i kandidatkinja HDZ-a na koalicijskoj listi za izbore za Europarlament, izjavila je danas u Varaždinu kako aktualna Vlada svojom politikom, neradom i neznanjem, vodi Hrvatsku u bankrot.

Ivana Maletić, članica EU parlamenta i kandidatkinja HDZ-a na koalicijskoj listi za izbore za Europarlament, izjavila je danas u Varaždinu kako aktualna Vlada svojom politikom, neradom i neznanjem, vodi Hrvatsku u bankrot, da ne zna raditi s europskim novcem i ne razumije europske politike.

Vlada Kukuriku koalicije ne zna voditi proračun, a Europska komisija (EK) uputila je niz kritika na posljednji rebalans državnog proračuna te je sam rebalans ocijenila jako lošim, rekla je Maletić novinarima uoči predavanja na Fakultetu organizacije i informatike o načinima povlačenja sredstva iz EU preko programa Erasmus + ili preko socijalnih fondova.

Maletić kaže da je loše što su rebalansom smanjena sredstva za europske projekte, zatim su smanjene subvencije za male i srednje poduzetnike te je povećan trošak rada povećanjem doprinosa za zdravstvo.

Smatra da Vlada time šalje poruku nestabilnosti i nesigurnosti, što je Europska komisija izrazito loše ocijenila.

Maletić naglašava da Hrvatsku u sljedećim godinama očekuju veliki problemi jer je ova Vlada napravila „rupu“ u proračunu od 3,6 milijarda kuna, pojašnjavajući da su to novci koje Vlada mora uplatiti u europski proračuna, a s druge strane nije znala „povući“ novce koji su joj preko EU fondova namijenjeni.

Članica EU parlamenta ponovila je kako je Hrvatska do sada u europski proračun uplatila oko 2,7 milijarda kuna, a da će tek krajem travnja ili početkom lipnja stići prvih 1,1 milijarda kuna iz EU. Procjenjuje da će Hrvatska dotada uplatiti tri puta više sredstava.

Maletić kaže da je akreditacija koja je sada dobivena, trebala stići već u rujnu prošle godine, kada su trebala stići i prva sredstava.

Situaciju vezanu za prijave projekata, ocjenjuje lošom, a posebno je istaknula željeznički projekt Dugo Selo-Križevci, koji se zbog loše provedene natječajne procedura, mora ponoviti.

Imamo Vladu koja ne zna raditi s europskim novcem i ne razumije europske politike, zaključuje Maletić.

S duge strane navela je kako su jedinice lokalne i regionalne uprave dobro pripremljene za prijavu projekata, gdje prednjače infrastrukturni projekti, ali je i tu zakazala Vlada koja ne zna spustiti novce iz EU fondova na lokalnu razinu.

U sklopu posjeta Varaždinu, Maletić je ne Fakultetu organizacije i informatike održala predavanja na koji način mladi, organizirani u udruge ili kao skupina od nekoliko pojedinaca, mogu „povući“ sredstva iz Europske unije preko programa Erasmus + ili preko socijalnih fondova.

Predstavila im je iskustva mladih iz drugih zemalja članica EU koji su svoje kreativne ideje pretočili u projekte i za njih dobili novce iz fondova.

Komentirajte prvi

New Report

Close