Maletić se čudi Grčićevu čuđenju i tvrdi: Na dnu smo

Autor: Marija Brnić , 24. kolovoz 2015. u 13:02
HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić, Foto: Robert Anić / Pixsell

U plusu 173,6 mil. eura? Organizirane zemlje su u plusu koji nekima čini i više od 5% bruto nacionalnog dohotka, a u Hrvatskoj je to tek 0,42%, ističe Maletić i zaključuje.

Financijsko izviješće o prihodima i rashodima po državama u lanjskom proračunu Europske unije (EU) Hrvatsku svrstava u red 10 članica koje su u plusu. U odnosu na punjenje proračuna, rashodi koji su se odnosili na Hrvatsku prešli su 583 milijuna eura, a Hrvatska je time ostala u plusu za 173,6 milijuna eura. Takvim rezultatom iznenađen je ostao i potpredsjednik Vlade Branko Grčić. “Obistinile su se naše prognoze da bi konačni obračun svih uplata i isplata iz EU proračuna prema Hrvatskoj mogao pokazati i veći neto efekt od spominjanih 87 mil. eura”, kaže Grčić.

Stručnjakinja za povlačenje novca EU, HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić čudi se, međutim, Grčićevu “čuđenju”, najprije jer je izvješće EK o proračunu objavljeno još u srpnju. No, ona ga iščitava drukčije. I po njemu je, tvrdi, Hrvatska na najnižoj poziciji. Po razvijenosti je treća odozdo, nakon Rumunjske i Bugarske, ističe Maletić. Upozorava na to da razlika između rashoda i prihoda mora biti značajnija kad je riječ o novoj članici EU. Kad uzmemo u obzir države 5. i 6. vala proširenja, vidimo da je Hrvatska na dnu, kaže, te navodi da je Slovenija u plusu 758 mil. eura, Mađarska 5,6 milijardi, Slovačka 950 mil., Češka 2,9 milijardi, a Poljska 13,5 milijardi eura. No, u znatno većem su plusu i jednako velike ili i manje države od RH, poput Litve, Latvije, Estonije, Cipra, Bugarske, Rumunjske, a čak i deset puta manja Malta bilježi veći plus od Hrvatske. 

Organizirane zemlje, dakle, su u plusu koji nekima čini i više od 5% bruto nacionalnog dohotka (BND), a u Hrvatskoj je to tek 0,42%, ističe Maletić i zaključuje da smo i po apsolutnom iznosu i udjelu u BND-u na dnu ljestvice, što upozorava na izuzetno slabo korištenje EU fondova. Povučeno je, kaže, tek 48% sredstava iz razdoblja 2007.-2013. EU fondovi su na nuli jer nije realiziran predujam od 150 mil. eura za razdoblje 2007.-2013. Taj predujam i predujam za perspektivu 2014.-2020. plaćeni su u 2014. te opet osim predujmova nema nikakve realizacije iz EU fondova, ističe Maletić, zaključivši kako takvim rezultatom ne vidi razlog za Grčićevo veselje.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Moja procjena :

Rastu samo predizborne laži.

Raste jedino turizam a sve drugo je luk i voda.

” Izvješće Europske komisije o prihodima i rashodima po državama članicama još je jedan dokaz da je Hrvatska zadnja u Europskoj uniji (EU) po korištenju EU fondova…

“zar nije žalosno da ovakvi poražavajući rezultati zbog kojih Republika Hrvatska gubi priliku za gospodarski rast i razvoj…vesele potpredsjednika Vlade koji, ili stvarno ne razumije EU proračun i europske fondove, ili namjerno i svjesno obmanjuje javnost izjavama kako su rezultati sjajni”.

http://www.dnevno.hr/novac/hdz-hrvatska-zadnja-u-eu-po-koristenju-eu-fondova-824486 [dnevno.hr]

Branko nije nikada zazirao od dna, na ministarsko mjesto je navodno stigao preko balvana i barikada, to mu je najvažnija referenca za ovu Vladu

HDZ i SDP su dva oka istog lica. Lica nepotizma, korupcije, partitokracije, uhljebljivanja, pljačke narodnih resursa, dovođenja društva do ruba dužničkog ropstva, pravnog administrativnog i birokratskog terorizma, tzv “uvođenja reda” koje ljude ostavlja bez radnog mjesta ili egzistencije, lica demogragskog uništenja, uništenja cijelih regija kao npr Slavonije … nije potrebno govoriti što su HDZ ili SDP i ostali sateliti…rezultati sami govore.
Problem je što većina ljudi u HR nikad nije živjela u normalnoj zemlji pa im je zato ovo normalno.

Kak smo sad na dnu, kada smo u plusu.
Štoviše tri kvartala u plusu znači da se ipak krećemo prema vrhu.

Gospođa bi ipak trebala malo promisliti, prije nego što lupa g.luposti.

Ovako vrlo brzo postaje nevjerodostojna, kao njezin kolega Grčić.

New Report

Close